Hlavní obsah

Studenti v Příbrami jsou pro zeleň, ukázal průzkum

Novinky, Tomáš Vašíček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Občanské sdružení Mladí pro Příbram vyhodnotilo celkem 450 dotazníků, které byly v květnu a červnu rozdány mezi studenty středních škol v Příbrami a ve středu seznámilo s výsledky novináře i zástupce vedení města. Studenti odpovídali na deset otázek z různých oblastí.

Foto: Tomáš Vašíček

Jeden z grafů, ukazující výsledek otázky, ve které respondenti hodnotili cenu jízdného MHD ve vztahu ke kvalitě.

Článek

Občanské sdružení Mladí pro Příbram bylo Ministerstvem vnitra ČR zaregistrováno sice již v dubnu 2011, jeho dosavadní aktivity byly ale spíše menšího rozsahu. To se ale nyní mění a Mladí pro Příbram přicházejí s výsledky poměrně rozsáhlého průzkumu mezi příbramskými mladými lidmi, zejména studenty středních škol.

V první otázce měli respondenti ohodnotit vzhled nově revitalizovaného centrálního náměstí T. G. M. v Příbrami. Tři čtvrtiny z nich označili nový vzhled náměstí za "docela pěkný", což lze pro náměstí považovat za velmi dobrý výsledek, protože studenti jsou obecně známí svojí kritičností.

V jedné z dalších otázek měli dotazovaní rozhodnout, zda by dali přednost stovce nových parkovacích míst, nebo stovce stromů a keřů, tedy veřejné zeleni. Poměrem 56 ku 44 procentům zvítězila zeleň, což je proti předpokladům milým překvapením. Bez zajímavosti není ani vyšší preference zeleně u dívek.

Poměrně velmi překvapivý výsledek přinesla pátá z otázek, kde měli respondenti ze čtyřech možností vybrat správnou oficiální webovou adresu města Příbrami. Správnou možnost ovšem určilo pouze 9 procent těch, kteří na otázku odpověděli (v tomto případě 405 osob). Většina totiž zaměnila oficiální webovou adresu města s adresou jednoho z nejčtenějších zpravodajských serverů, který se od oficiální adresy města liší pouze v doméně, tedy v dvoupísmenné koncovce za tečkou v adrese.

Studenti měli také zhodnotit, zda ve vztahu ke kvalitě považují cenu základního jízdného v MHD, která činí 12 korun, za vysokou, nízkou či odpovídající. Tři pětiny z nich ji považují v poměru ke kvalitě za vysokou a potvrzují tím dlouhodobé připomínky veřejnosti ke stavu vozového parku MHD.

Respondenti mohli také určit, komu by dali 5 miliónů korun z městského rozpočtu, kdyby mohli. Přesná polovina z dotazovaných by peníze dala školkám a školám, necelá čtvrtina kulturním institucím, necelá pětina sportovním oddílům a jen desetina technickým službám.

Kvalita práce Technických služeb byla také samostatnou otázkou - respondenti vybírali z pěti možností, kterými lze práci ohodnotit. Jako výbornou práci TS neshledal nikdo a jako velmi dobrou pouze 9 procent dotazovaných. Vyrovnaného výsledku dosáhly možnosti "snaha je znát" a hodnocení "dobrá", které získaly 39, resp. 34 procent hlasů. Zbylých devět procent respondentů označilo možnost "absolutně špatná."

Za zmínku jistě stojí i otázka, týkající se bezpečnosti ve městě. Respondenti vybírali prvek, který podle nich nejvíce přispívá větší bezpečnosti. Téměř stejného výsledku dosáhl počet strážníku a veřejné osvětlení (37 a 36 procent). Kamerový systém by upřednostnila necelá čtvrtina (23 procent) a preventivní programy pak za nejvhodnější považují pouhá čtyři procenta respondentů.

Z výzkumu také vyplynulo, že pouze mizivá část studentů (3 procenta) čte radniční zpravodaj Kahan.

Výsledky průzkumu si za město převzal radní Ing. Juraj Molnár, který přislíbil, že se jimi bude dále zabývat a předá je svým kolegům ve vedení města.

Reklama

Výběr článků

Načítám