Hlavní obsah

Studenti pražské FAMU představili v Ostravě svůj divadelní projekt

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek večer 21. října v Domě umění v Ostravě představili svůj divadelní projekt Kinéma studenti pražské FAMU. Zájezdovým představením pomocí loutek a filmových dotáček nás seznámili s vývojem československé kinematografie od počátků po nástup komunistů k moci.

Foto: Josef Zajíc

Před představením Kinéma studentů FAMU.

Článek

V pátek 21. října v 18.30 bylo v učebně Domu umění v Ostravě plno. Diváci se přišli podívat na divadelní loutkové představení s filmovými dotáčkami a živými herci, které předvedli studenti FAMU, Katedry střihové skladby, dílny č. 6.

V hodinové inscenaci studenti představili populárně naučným loutkovým představením vývoj českého a světového filmu od jeho počátků až do doby, kdy se k moci dostali komunisté.

V inscenaci se mimo jiné objevuje přínos filmu českých a světových osobností, jako byl například fyziolog a filmový prorok Jan Evangelista Purkyně, slovenský matematik a optik Jozef Maxmilián Petzval, autor nejstarší stati o filmu nazvané Kinéma Václav Tille, básnici Vítězslav Nezval a S. K. Neumann, filmový teoretik a filmař Jan Kučera, kameraman Čeněk Zahradníček, vůdčí duch Foto - film skupiny Levé fronty Lubomír Linhart a průkopník kinetismu Zdeněk Pešánek. Všichni tito tvůrci, umělci a vědci významným způsobem ovlivnili vývoj československé a světové kinematografie.

"Název představení vychází právě ze stejnojmenné stati Václava Tilleho Kinéma," uvedl Martin Čihák, pedagog na Katedře střihové skladby FAMU. Na velmi pěkné, vkusné a srozumitelné inscenaci dále pracovali: Alexandra Moralesová, Blanka Klímová, David Mencl, František Týmal, Jakub Kulka, Lukáš Stříteský, Marin Mlynarič a Tomáš Polenský.

O dalším programu v Domě umění Ostrava se dozvíte na: www.gvuo.cz

Související témata:

Výběr článků

Načítám