Hlavní obsah

Studenti poznali Evropu "trochu jinak"

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeňské informační středisko Europe Direct je místem, kde lze bezplatně získat informace o Evropské unii. Poznat Evropu a především Evropskou unii z jiné perspektivy se rozhodli také studenti prvních ročníku Střední školy informatiky a finančních služeb v Plzni.

Foto: Alena Oudová

Plzeňské informační středisko Europe Direct je místem, kde lze bezplatně získat informace o Evropské unii.

Článek

Informační síť Europe Direct zastává funkci prostředníka mezi Evropskou unií a jejími občany v rámci jednotlivých regionů. Jejím cílem a úkolem je šířit povědomí o Evropské unii a aktivně podporovat diskuzi o jejích aktivitách na regionální úrovni.

V pondělí 5. března zorganizovalo plzeňské informační středisko odbornou přednášku Evropa tak trochu jinak pro studenty prvních ročníků Střední školy informatiky a finančních služeb.

Na příkladu slavné a kontroverzní satirické plastiky Entropy, díla umělce Davida Černého, která se stala symbolem českého předsednictví Radě EU v roce 2009, se studenti dozvěděli nejen o kulturních stereotypech, ale také o mezinárodních postojích a názorech, které zastávají jednotlivé členské státy EU.

Studenti se tak zamýšleli nad samotným vznikem EU, nad změnami, které tato skutečnost pro jednotlivé státy přinesla a nad specifiky jednotlivých členských států.

"Přednáška pro mě byla zajímavá. Dozvěděl jsem se mnoho nového, například o Radě EU, o které jsme se ve škole zatím neučili, a já ani netušil, že takový orgán existuje," uvedl student prvního ročníku Míra Novák, který se odborné přednášky zúčastnil. Doplnil, že nejvíce jej na Entropě zaujalo vyobrazení Německa jakožto navzájem propojené soustavy dálnic, o níž mnozí tvrdí, že jim do určité míry připomíná svastiku, ač sám autor slavné plastiky toto tvrzení veřejně popřel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám