Hlavní obsah

Studenti "hotelovky" v Mariánských Lázních budou vařit bio 

Novinky, Sylva Horáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Projekt Bio v regionu zaměřený na zvýšení informovanosti o regionální bioprodukci vstupuje do třetího ročníku. Zavítá na další tři střední školy s gastronomickým zaměřením. První studenti se letos s biem potkají 11. dubna v Hotelové škole v Mariánských Lázních.

Foto: Sylva Horáková

Takto se zapojily studentky bzenecké hotelové školy do projektu Bio v regionu v roce 2017.

Článek

Také letos budou se studenty a jejich pedagogy diskutovat odborníci i lidé z praxe, o tom, co je bioprodukce a co obnáší ekologické zemědělství. Součástí programu pro budoucí kuchaře jsou, kromě teoretické části ve formě semináře a prezentací, odborné exkurze do zemědělských podniků a k výrobcům biopotravin.

Pro studenty gastronomických oborů je také nachystána praktická část věnovaná přípravě pokrmů z bio surovin a jejich ochutnávka. Program pro každou školu je přizpůsoben na míru - dle jejího zaměření a možnostem daného regionu.

První seminář se uskuteční 11. dubna v Hotelové škole v Mariánských Lázních. Teoretická část se kromě základních údajů o ekologickém zemědělství a pravidel certifikace zaměří na komoditu kravské biomléko.

Praktická část přiblíží přípravu pokrmů z bio surovin, kterou povede profesionální kuchař Michal Hromas, jehož hlas mohou znát posluchači Radia Wave z rubriky Ve vlastní šťávě. Následně se studenti vydají po stopách produkce a zpracování biomléka přímo do terénu.

Dne 19. dubna s exkurzí zavítají na farmu v Otročíně, podívají se i do mlékárny Hollandia. Tato akce je připravována ve spolupráci s Regionálním centrem Severozápad PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.

„Regionální spolupráce, místní odbyt, lokální dodavatelé jsou často skloňovaná témata v souvislosti s rozvojem venkovských oblastí, potravinové soběstačnosti a udržitelného zemědělství. Naší snahou je motivovat mladou generaci k většímu zájmu o zemědělství skrze jídlo, diskutovat s nimi potřebu znalosti původu a postupů jeho vzniku. Je pro nás důležité, aby si budoucí pracovníci v oboru gastronomie uvědomili možnost volby - co a koho nákupem podpoří. Zároveň upozorňujeme na přidanou hodnotu biopotravin,“ uvedla Andrea Hrabalová, koordinátorka projektu Bio v regionu.

Klade si za cíl informovat a propojovat ty, kdo teprve hledají svůj směr a tvoří vazby - studenty. Právě posilování vztahů na místní úrovni, propojování kontaktů a přenos know-how je potřebné pro rozvoj celého sektoru ekologického zemědělství a produkce biopotravin. Nezbytnou součástí je rovněž osvěta zaměřená na problematiku označování a certifikace biopotravin.

Ve třetím roce fungování projektu se již ustálil koncept, který odborné školy oceňují za vhodné komplexní pojetí. Balíček tří aktivit zahrnující: teorii (vysvětlení, co znamená bio), praxi (ukázka, jak ekologické zemědělství funguje) a aplikaci (jak se vaří z biopotravin?) vznikal postupně. K původním seminářům s ochutnávkou místních biopotravin, přibylo vaření a nyní jsou součástí akce i exkurze pro studenty a jejich pedagogy.

Druhý seminář se uskuteční Střední škole hotelnictví a společného stravování v Teplicích nad Metují 27. dubna. Na začátek května je pak naplánována exkurze na ovčí ekologickou farmu M v Šonově na Broumovsku. Poslední z trojice seminářů se uskuteční na Vysočině, ale až v následujícím školním roce. 

Reklama

Výběr článků

Načítám