Hlavní obsah

Studenti hodonínské průmyslovky zkoumali sluneční superbouře

Novinky, Jana Slováková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina studentů technických oborů prvního a třetího ročníku Střední školy průmyslové a umělecké v Hodoníně se v rámci výuky fyziky přesunula do hvězdárny a planetária v Brně zkoumat "Sluneční superbouře".

Foto: Jana Slováková

Průmyslovka Hodonín zkoumala Sluneční superbouře

Článek

Studenti se vydali na podivuhodný výlet do vzdáleného vesmírného prostoru. Navštívili hvězdy a zkoumali děje na povrchu i uvnitř těchto zajímavých útvarů. Nejvíce podrobili průzkumu Slunce, naši mateřskou hvězdu.

To všechno samozřejmě pod umělou hvězdnou oblohou v sále planetária v Brně. Přijeli sem totiž na úplně nový pořad Sluneční superbouře.

Na povrchu Slunce to doslova vře. Výtrysky extrémně horkého plynu, žhavé vlny tsunami a obrovské exploze. Pod náporem sluneční plazmy se prohýbá magnetické pole naší planety. Slunce se nás doslova dotýká… Studenti se vydali na výpravu k naší nejdůležitější hvězdě ve vesmíru. Poznali horoucí nitro hluboko pod povrchem Slunce a zažili obrovskou sílu slunečních superbouří.

Představení Sluneční superbouře vysvětluje, jakým způsobem Slunce ovlivňuje dění na planetě Zemi. Během přestavby magnetického pole, erupcí a výronů sluneční hmoty vznikají oblaka horké plazmy, která se řítí prostorem Sluneční soustavy rychlostí až několika milionů kilometrů v hodině.

Pokud narazí na planetu Zemi, vytváří nejen polární záře, ale přímo zasahují do našich každodenních životů. Jak to, že díky Slunci přestávají pracovat rozvody elektrické energie, umělé družice anebo mezikontinentální spojení? To všechno bylo v pořadu velmi názorně vysvětleno.

Unikátní vizualizace magnetických polí Slunce i Země, stejně jako útvarů na povrchu i pod povrchem naší denní hvězdy, vznikaly na těch nejvýkonnějších počítačích na světě. Pořad Sluneční superbouře pochází z dílny společnosti Spitz, Hvězdárna a planetárium Brno je přitom teprve druhým místem v Evropě, kde má premiéru.

„Pořad ve velkém sále brněnského digitária byl velice působivý, zviditelněná magnetická pole poskytovala úžasnou podívanou,” řekla po zhlédnutí pořadu kantorka hodonínské průmyslovky Jana Slováková.

„Studenti si z planetária odnesli spoustu dalších zážitků, které jim jistě přiblíží astrofyziku trochu víc, než je psáno v učebnicích,” přitakal Zbyněk Bábíček, učitel matematiky a fyziky hodonínské střední školy. 

Reklama

Výběr článků

Načítám