Hlavní obsah

Studenti dvou gymnázií simulovali jednání olomouckého zastupitelstva

Novinky, Petr Kameníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek 26. listopadu se na olomouckém magistrátu ve velkém zasedacím sále konalo studentské simulované jednání zastupitelstva města Olomouce. Vzdělávací akci Municipalita III. pořádala nezisková organizace Mladí občané ve spolupráci s olomouckými gymnázii Čajkovského a Hejčín.

Foto: Petr Kameníček

Studenti Gymnázia Čajkovského, kteří se účastnili projektu Municipalita III.

Článek

Simulaci o dva týdny dříve předcházel den přednášek a workshopů, kdy se mladí lidé z obou gymnázií seznamovali s jednacím řádem zastupitelstva, rozdělili se do politických stran a dostali za úkol vypracovat návrhy toho, co by ve městě změnili a zlepšili. Přednáškový den končil volbou studentské primátorky, kterou se stala Lucie Šislerová z Gymnázia Čajkovského.

Během dvou týdnů před samotným jednáním studenti dostali za úkol nastudovat příslušné právní předpisy, zjistit si relevantní informace a zformulovat návrhy projektů. V den jednání se pak setkali s náměstky primátora PhDr. Pavlem Urbáškem, RNDr. Alešem Jakubcem, Mgr. Filipem Žáčkem a členem městské rady Ing. Jaromírem Czmerem, kteří studentům radili, co by na svých návrzích mohli zlepšit a jak by je mohli prosadit. Samotní radní si odnášeli inspiraci tím, jak se na problematiku řízení města dívají mladí lidé.

Jednání studentského zastupitelstva přišel motivační řečí zahájit doc. Mgr. Antonín Staněk, Ph.D., primátor Olomouce. Studenti se pustili do rozpravy nad svými návrhy, vyjednávání politické podpory ostatních politických klubů a konečného hlasování. Debatovalo se o návrzích jako je položení tichého asfaltu na ulici Foersterova, cyklopruzích, městské půjčovně bicyklů ale také o rekonstrukci zimního stadionu nebo o kultivaci parků.

Celá akce dala mladým lidem příležitost seznámit se s fungováním komunální politiky. Jedná se o mnohem zajímavější způsob výuky, než klasické vysedávání ve škole a poslouchání výkladu vyučujícího. Vedle toho, že studenti poznají desítky nových kamarádů, účast v podobných akcích vychovává k samostatnosti, schopnosti vyhledávat relevantní informace, kriticky je hodnotit a zejména mladé lidi motivuje k tomu, aby se zajímali o své okolí a nebáli se jej měnit k lepšímu.

Související témata:

Výběr článků

Načítám