Hlavní obsah

Střepy modernity šesti mladých výtvarnic v ostravské Industrial Gallery

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Skvělá výstava mladých výtvarníků nazvaná Střepy modernity je od 5. listopadu k vidění v ostravské Industrial Gallery. Návštěvníkům nabízí skleněné objekty a malbu šestice sklářských výtvarnic.

Foto: Josef Zajíc

Střepy modernity v Industrial Gallery v Ostravě: Výtvarnice, kurátoři, galeristky

Článek

Industrial Gallery je malá, ale pro Ostravsko již významná galerie, která ve svých příjemných výstavních prostorách dává přednost mladým výtvarníkům.

Tentokrát galeristé dali možnost i mladým kurátorům Petře Zmeškalové a Jánu Gajduškovi, kteří výstavu připravili. Na výstavě se prezentovalo šest sklářských výtvarnic: Luba Bakičová, Kalina Bańka, Jaroslava Cejnarová, Zuzana Kubelková, Lucie Sokolová, a Petra Viňanská.

Pro vystavující výtvarníky není sklo jen věcí náhodného výběru, ale po svém navazují na hlubší uměleckou tradici, ba přímo na uměleckou školu. Vedle objektů, které pracují se sklem, najde návštěvník v Industrial Gallery i klasickou malbu.

„Pro její zařazení jsme se rozhodli právě s ohledem na českou tradici uměleckého skla. V rámci výuky budoucích sklářských výtvarníků hrála malba vždy velmi významnou roli. A právě díky všeobecné umělecké průpravě se sklářští výtvarníci stávali v podstatě univerzálními tvůrci, kteří bravurně zvládali vše od designu po volnou tvorbu,” řekli kurátoři výstavy Petra Zmeškalová a Ján Gajdůšek.

Výstava představuje nejen vybrané mladé tvůrce, ale také skrze krátké kurátorské texty chce návštěvníky upozornit na víc než půl století existující historii oboru uměleckého skla.

V rámci výstavy proběhne také tematická přednáška pro veřejnost. Výstava potrvá do 6. prosince 2013.

Reklama

Výběr článků

Načítám