Hlavní obsah

Středoškoláci si ověřili své ekonomické znalosti v soutěži Duel

Novinky, Vendula Foldyna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již počtvrté uspořádala v pátek 30. listopadu Ekonomická fakulta Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava klání pro studenty středních škol s názvem Duel. Jeho organizace se již tradičně zhostily tři zdejší katedry – účetnictví a daní, podnikohospodářská a financí.

Foto: VŠB-TUO

Středoškoláci si ověřili v soutěži Duel své znalosti z ekonomické oblasti.

Článek

Letošního ročníku se zúčastnilo rekordních 13 soutěžních týmů. Tříčlenné skupiny z obchodních akademií a další škol s ekonomickým zaměřením zejména z Moravskoslezského kraje se musely vypořádat hned s několika teoretickými a praktickými úkoly z oblasti účetnictví, daní, financí a podnikové ekonomiky.

„V první části vyhotovili studenti podle zadání vlastní podnikatelský záměr, který jsme ještě před soutěžním dnem vyhodnotili. Během samotného klání přímo na fakultě pak účastníci zpracovali souvislý praktický příklad a také absolvovali písemné testy,“ uvedla Marcela Palochová, koordinátorka Duelu.

Soutěží Duel pokračuje Ekonomická fakulta v již dříve započaté spolupráci s obchodními akademiemi. Díky kontaktu se středoškolskými pedagogy tak získává například informace o rozsahu a obsahu vyučovaných ekonomických předmětů u potenciálních studentů univerzity.

„Úroveň účastníků v soutěži je velmi dobrá, přesto vidíme mezi jednotlivými vzdělávacími zařízeními určité rozdíly. Velmi nás také těší, že se v rámci Duelu střední školy vrací,“ zhodnotila Marcela Palochová.

Nejlépe se v letošním ročníku dařilo týmu z Gymnázia a Obchodní akademie Orlová ve složení Šarlota Verébová, Adéla Novická a Šárka Kocurová. Dívky studující čtvrtý ročník oboru Daně a finance považovaly účast v klání za velkou výzvu.

„Dlouho jsme se rozhodovaly, nakonec jsme se ale shodly, že si své znalosti a dovednosti přece jen ověříme. Asi nejnáročnější byl písemný test,“ popsala Šarlota Verébová.

Budoucí ekonomky motivovaly také hodnotné ceny, jež si jako vítězný tým odnesly. „Kromě různých propagačních předmětů a věcných cen, které využijeme při studiu, jsme získaly také finanční odměnu ve výši 3 000 korun. Peníze použijeme například na úhradu přihlášek na vysoké školy,“ dodala Šarlota Verébová.

Patronace nad soutěží se opět ujala Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava a Nadační fond Karla Engliše. Díky nim i dalším partnerům si malé dárky odnesli všichni účastníci Duelu.

Výsledky čtvrtého ročníku soutěže Duel:

1.      místo: Gymnázium a Obchodní akademie Orlová

2.      místo: Obchodní akademie Ostrava Poruba

3.      místo: Obchodní akademie a VOŠ Valašské Meziříčí

Reklama

Výběr článků

Načítám