Hlavní obsah

Stovky ryb uhynuly v Bystřici pod Hostýnem, příčina je nejasná

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O větším úhynu ryb v Bystřici pod Hostýnem byli hasiči informováni v pátek 7. října krátce před 13. hodinou. Na zhruba kilometr a půl dlouhém úseku nalezli po prozkoumání břehů říčky stovky mrtvých ryb, většinou pstruhů. Příčina úhynu je zatím nejasná.

Foto: HZS Zlínského kraje

Na toku hasiči použili norné stěny

Článek

"Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Bystřice pod Hostýnem, kterou posílila jednotka místních dobrovolných hasičů. Z Kroměříže byla vyslána další jednotka profesionálů se speciálním protichemickým autem," uvedl mluvčí zlínských hasičů Ivo Mitáček. 

Hasiči položili norné stěny a několik sorbčních hadů, kterými se snažili zabránit dalšímu případnému šíření nebezpečné látky ve vodě. Společně s rybáři posbírali mrtvé ryby a odebrali vzorky vody, nutné k dalšímu zkoumání a určení úhynu ryb. 

Při průzkumu okolí nebyl nalezen žádný jasný původce havárie, zdroj možného chemického znečištění nebo ohrožení životního prostředí. "Podle sdělení zástupců rybářského spolku se mohlo jednat o udušení ryb po splachu z aktuálních dešťů," dodal Mitáček s tím, že se nejednalo o první případ v této lokalitě. 

Na místo byli přizváni zástupci povodí i životního prostředí, informováni byli rovněž zástupci inspekce a další zástupci obce. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám