Hlavní obsah

Stovky budoucích vojáků obléhaly Moravskou Třebovou

Novinky, Jan Rejchrt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve dnech 25. až 27. dubna se Vojenská střední škola a Vyšší odborná škola MO v Moravské Třebové stala dějištěm bojů, kdy necelých čtyři sta uchazečů o studium svedlo boj, především se sebou samým.

Foto: Gabriela Sodomková

Uchazeči u vstupu do areálu

Článek

Po roce se opět otevřely brány školy pro ty, kteří se rozhodli svůj život zasvětit armádě. Ti šťastnější, kteří prošli úskalím zdravotních prohlídek, museli nyní naplno uplatnit svoje vědomosti při přijímacím řízení na tuto prestižní a jedinou školu svého druhu v České republice.

„Nároky jsou vysoké a zájem veliký, takže ne každý, který uspěje v přijímacím řízení, má jistotu, že se stane i žákem naší školy,” uvedl velitel školy plukovník Macháček. Jeho slova podporuje skutečnost, že do budoucích prvních ročníků může nastoupit pouze každý třetí.

A právě pouze stodvacet nejlepších se bude moci pyšnit od nového školního roku, že jsou žáky školy, která je nositelkou tradic, má hlubokou historii a disponuje nadčasovým a moderním zázemím.

„Jsem ráda, že i dívky se mohou na studia přihlásit,” říká zadýchaně drobné modrooké děvče, které v teplákové soupravě právě absolvovalo zkoušku tělesné zdatnosti.

„Škola do prvních ročníků plánuje přijmout až na třicet děvčat, která uspějí. Těší mě, že je již přežitkem názor, že naše škola je určena pouze chlapcům,” sděluje dále velitel školy.

Z mnoha dotázaných pak vyplývá, že největší obavy mají právě z tělesného přezkoušení, které je nedílnou součástí přijímacích zkoušek.

A co od studií na škole očekávají? Především jasnou budoucnost a uplatnění v životě. Někteří se těší, že si obléknou maskáče a budou se věnovat především výcviku a střelbě. Zde je nutné ale připomenout, že se vojenská střední škola prioritně věnuje středoškolské výuce. Vojenské předměty jsou pak součástí výuky, která ale musí žáky školy především dovést a připravit ke standardní státní maturitní zkoušce a získání úplného středoškolského vzdělání.

„Není snad kluk, který by si v dětství nehrál na vojáka. Mnohým to vydrží a stane se to jejich životním cílem. Poté ale již přestává to být hrou a stává se posláním. A my jsme ti první, kteří je musíme na takové poslání připravit, vybavit, a to nejen kvalitní výukou, ale věnovat i mravenčí práci na utváření jejich osobnosti. Jen tak mohou následovat své předchůdce, kteří díky studiu na naší škole a své vojenské kariéře dosáhli mnoha výrazných úspěchů,” zaznívá na konci rozhovoru z úst plukovníka Macháčka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám