Hlavní obsah

Stopy textilních magnátů vedou do vily Löw-Beer v Brně

Novinky, Petra Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek 5. října v 18 hodin začne v areálu vily Löw-Beer slavnostní podvečer věnovaný stopám, které v Brně a okolí zanechaly tři rodiny významných textilních podnikatelů – Löw-Beer, Stiassni a Tugendhat.

Foto: Archiv Muzea Brněnska

Nová publikace Stopy textilních magnátů v Brně

Článek

Nabitý program otevře promítání v zahradě. Toto "letní kino" nabídne např. snímek Rudolfa Chudoby o obnově vily Tugendhat, záznam z letošního květnového setkání potomků rodin Löw-Beerů, Stiassni a Tugendhat, krátké filmy k historii vily Stiassni a vily Löw-Beer a unikátní dokument Avantgardní architektura Brna zapůjčený z archivu České televize Brno.

Zároveň tu zahájí novou výstavu v komorní galerii Celnice nazvanou Architekti brněnského vilového kvarteta: Jurkovič – Mies – Neumann – Wiesner, která přiblíží život a dílo těchto nadmíru zajímavých tvůrců.

Tito čtyři architekti se sice teoreticky potkat mohli, ale zřejmě se to nikdy nestalo. Zato správci domů, které tato čtveřice v Brně vyprojektovala, se potkávají dosti často, protože dohromady tvoří tzv. Brněnské vilové kvarteto. Jurkovičova vila, vila Tugendhat, vila Stiassni a vila Löw-Beer jsou dnes památkově obnovené a přístupné pro veřejnost. Vilový čtyřlístek spolupracuje po stránce odborné i v oblasti cestovního ruchu.

V neposlední řadě pokřtíme publikaci Stopy textilních magnátů: Löw-Beer – Stiassni – Tugendhat. Autorský kolektiv pod vedením PhDr. Jaromíra Hanáka se snažil postihnout rozmanitá místa spjatá přímo nebo zprostředkovaně s těmito rodinami např. rodinné a činžovní domy, dělnické kolonie, objekty průmyslových závodů, ale také hroby na židovském hřbitově v Brně-Židenicích aj. Kniha nejen vypráví příběh tří rodin židovských podnikatelů, ale slouží jako kapesní průvodce po Brně. V průběhu večera bude možné publikaci koupit za zvýhodněnou "vernisážovou" cenu.

Vstup na slavnostní večer je volný, prohlídka vily není součástí akce. Občerstvení zajistí kavárna Celnice, nebude chybět grog a čaj na zahřátí a něco malého k zakousnutí.

Reklama

Výběr článků

Načítám