Hlavní obsah

Stonožka je na Vánoce připravena. V Ostravar Aréně v Ostravě se o tom může přesvědčit každý

Novinky, Lenka Gulašiová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klub Stonožka Ostrava – Asociace rodičů a přátel zdravotně postižených dětí bude mít od středy 13. prosince do neděle 17. prosince svůj stánek na adventních trzích v Ostravar Aréně v Ostravě.

Foto: archiv klubu Stonožka

K tradičním akcím klubu Stonožka Ostrava – Asociace rodičů a přátel zdravotně postižených dětí patří i mikulášská nadílka.

Článek

Klienti Stonožky nabídnou vlastní výrobky, které vznikly během pracovní terapie v sídle klubu v Mitušově ulici v Ostravě-Hrabůvce. „Přípravě na trhy se věnovala hlavně děvčata. Kluci se zabývali spíše chovatelstvím a prací se dřevem v dřevodílně," říká předseda klubu a ředitel integračního centra Jan Pucher.

Hlavní náplní klubu Stonožka, který funguje už od roku 1998, je pomáhat zdravotně postiženým a jejich rodinám žít plnohodnotný život.

„Máme 24 stálých klientů, kteří se v pracovních dnech od půl sedmé ráno do tří hodin odpoledne zapojují do aktivit v našich terapeutických dílnách," popisuje Jan Pucher.

„Navíc v odpoledních hodinách poskytujeme sociálně aktivizační služby. Jde o volnočasovou činnost, které se navíc zúčastňuje i několik dětí ze zvláštních škol a z dětského domova. S klienty také jezdíme na bazén, chodíme na bowling, sportujeme, máme různé kroužky a organizujeme víkendové pobyty a letní tábory v našem středisku celoročního integračního tábora Stonožka v Dívčím Hradě na Osoblažsku."

Klub středisko používá po celý rok, k dispozici jsou tři ubytovací sruby s kapacitou pro 40 lidí. A od května do září vždy přibude třicet stanů, k tomu polní kuchyň, jídelna,sprchy a latríny.

„Pobyt v přírodě má na naše klienty neskutečně blahodárný účinek. Zapojují se do všech pracovních činností, starají se o zvířata, pro vlastní potřebu chováme králíky, kachny, slepice, krůty, ovce. I postele do srubů vyrobili s pomocí asistentů naši kluci."

Na Dívčím Hradě se mnohdy vaří až pro devadesát lidí. Kromě deseti stálých zaměstnanců pomáhá v terapeutických dílnách a hlavně na táborech také zhruba dvacet dobrovolníků, převážně mladých lidí.

„Máme štěstí i na řadu firem, které se nám snaží pomoci. Už deset let jezdíme na obědy do restaurace Bowling park v Hrabůvce, kde nám vycházejí vstříc nejen cenově, ale i poskytují nám i skvělé zázemí. Vedoucí Jaromír Swiech nám vždy o prázdninách přijede ugrilovat maso, uvařit guláš nebo drštkovou polévku, předvede barmanskou show. My mu na oplátku s naší pracovní četou na jaře a na podzim uklidíme zahradu před restaurací, v níž v průběhu roku organizujeme řadu akcí. Například před několika dny už tradičně mikulášskou nadílku, které se zúčastnilo zhruba sedmdesát našich klientů spolu s rodinnými příslušníky," dodal Jan Pucher s tím, že Mikulášem byl majitel ostravské firmy Front Security Michal Širanec. A ne náhodou.

„Michal nám zabezpečuje ostrahu celého objektu v Ostravě, jeho firma se stará také o veškeré naše počítačové vybavení a zabezpečuje nám také ostrahu v Dívčím Hradě. Máme slevu i na techniku, kterou kupujeme, navíc s řadou benefitů," pochvaluje si Jan Pucher a dodává, že firma Front Security právě věnovala Stonožce televizi.

„Největším poděkováním je pro mne spokojenost klientů Stonožky. Někteří jsou už hodně dlouho dospělí, ale emoce projevují nádherně spontánně. Když se radují, je to krásně opravdové," řekl Michal Širanec.

Reklama

Výběr článků

Načítám