Hlavní obsah

Sto let uplynulo od události, která změnila svět - i o tom je Filmový festival Film a dějiny

Novinky, Oldřich Vacek

V Humpolci ve středu začal 13. ročník filmového festivalu Film a dějiny. Filmové projekce, videoprojekce, přednášky a literární pásmo, to vše přiblíží návštěvníků festivalu, jak se svět změnil nastávajícím světovým konfliktem před rovnými sto lety. Festival potrvá do neděle 21. září.

Foto: Oldřich Vacek

Plakát 13. ročníku festivalu

Článek

Festival se zaměří na zásadní témata středoevropských dějin přelomu 19. a 20. století s důrazem na příčiny, průběh i důsledky 1. světové války, od jejíhož vypuknutí letos uplynulo rovných 100 let. Neopomene ani dobu technického pokroku, ekonomické konjunktury a uměleckého rozkvětu Evropy neboli La Belle Époque (1980 – 1914), jež válce předcházela a byla definitivně pohřbena v jejích zákopech.

Zaměření na středoevropské moderní dějiny a dějiny středoevropských kinematografií navíc s letošním exkurzem na Balkán organizátoři zvolili s ohledem na velké množství historických paralel mezi národy a státy regionu včetně společného prostoru bývalé monarchie.

Kromě české filmové klasiky pro většinové publikum se organizátoři snaží každoročně přinášet současné i archivní snímky polské, maďarské, slovenské, rakouské, německé a letos i jugoslávské kinematografie, jež nejsou součástí běžné domácí kinodistribuce.

Diváci se letos můžou těšit  Hostinec Austeria Jerzyho Kawalerowicze, trezorový snímek Horečka Agnieszky Hollandové, je připomínkou protiruského povstání Poláků v letech 1905-1907 i varováním před šířením revolučních myšlenek násilnou cestou. Noční můry Wojciecha Marczewského přináší romantický pohled na dospívání a umělecké zrání básníka Mikołaje Srebrného se znepokojivým svědectvím o represivním vzdělávacím systému C. a K. monarchie. Maďarská kinematografie se představí unikátním dětským dobrodružným snímkem Chlapci z Pavelské ulice Zoltána Fábriho, který lze směle přirovnat k českým foglarovkám.

Z dalších filmů uvádíme životopisné drama Plukovník Redl Istvána Szabóa, jugoslávskou dramatickou rekonstrukci Marš na Drinu Milorada Mitroviće, starší československý trezorový snímek Čs. armádního filmu Devět kapitol ze starého dějepisu Pavla Háši a nový dokument Hluk a vřava velké války 1914 - 1918 francouzského dokumentaristy Jean-François Delassuse a další klasiku jako je Dobrý voják Švejk, Velká cesta, Signum Laudis, Tisícročná včela a Stříbrný vítr.

A nebylo by války bez památné události v Sarajevu, kterou připomene nový rakousko-německo-český snímek Sarajevo 1914 Andrease Prochasky, jehož výjimečnost spočívá v odhalování pozadí vyšetřování a dobových politických souvislostí než v popisu dobře známého atentátu. 

Mnohé z filmů letošního ročníku spojuje výrazná literární hodnota, o které se bude povídat s básnířkou Radanou Šatánkovou v jejím sobotním pásmu zaměřeném jak na českou, tak i francouzskou literární modernu, nebo s historikem Rudolfem Vévodou z ÚSTR, jenž se ve své přednášce zaměří na polskou politickou realitu přelomu 19. a 20. století. Přednáškový cyklus bude doplněn o české dějiny v přednáškách badatelů Miloše Matuly a Františka Šístka k maďarským a balkánským dějinám.

13. ročník festivalu podpořilo Ministerstvo kultury ČR, město Humpolec a Kraj Vysočina. Všechny akce festivalu jsou tradičně zdarma.

Reklama

Výběr článků

Načítám