Hlavní obsah

Sto let Československé republiky očima žen

Novinky, Petra Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muzeum ve Šlapanicích zve na pozoruhodnou výstavu Očima ženy, která připomíná 100. výročí vzniku československého státu z tak trochu jiné perspektivy.

Foto: Archiv Muzea Brněnska

Výstava Očima ženy v Muzeu ve Šlapanicích

Článek

Výstava příznačně nazvaná Očima ženy s podtitulem Osudové i všední dny stoleté republiky v životě žen zachycuje proměny ženské životní role za posledních sto let. Všímá si ženského emancipačního hnutí, připomíná první političky, ženy zapojené v druhém a třetím odboji i ženy-umělkyně. Zmiňuje také řadu méně známých, ale přesto zajímavých žen v našich dějinách.

Pozornost je věnována i osobnosti zakladatele samostatného československého státu, jeho osudovým láskám i jeho názorům na ženy. „Naše výstava ukazuje Masaryka jako přesvědčeného feministu, jehož názory na rovnoprávnost žen jsou i po 100 letech stále aktuální,“ uvedla autorka výstavy Martina Krajíčková. 

Mezi exponáty nechybí cenné archiválie, dobová móda, pomocníci v domácnosti či ženská umělecká tvorba. Projít sto let republiky mohou návštěvníci také prostřednictvím časopisů pro ženy, které jsou pro ně na výstavě k dispozici, od prvních „listů paní dívek“ až po módní revue z konce 20. století. 

Přijďte si zavzpomínat, připomenout si neobyčejné osudy českých žen a nechat se jimi inspirovat! A pokud autoři na některou z významných českých žen snad zapomněli, můžete jim nabídnout svůj vlastní výběr – i na to je ve výstavě prostor.

Zábavu dospělým i dětem nabídne interaktivní obývací pokoj.

K výstavě se uskuteční řada doprovodných akcí, např. ve středu 28. listopadu přiblíží autorka výstavy historička Martina Krajíčková osobnost první české cestovatelky kolem světa Barbary Markéty Eliášové (začátek přednášky v 17 hodin, vstup zdarma). 

Muzeum Brněnska spravuje Muzeum ve Šlapanicích, Muzeum v Ivančicích, Podhorácké muzeum, Památník písemnictví na Moravě, Památník Mohyla míru a jeho nejmladší pobočkou je Vila Löw-Beer v Brně.  

Reklama

Výběr článků

Načítám