Hlavní obsah

Šternberští zdravotníci vyrážejí školit v první pomoci do terénu

Novinky, Radka Miloševská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Firmy, sdružení nebo i jakékoliv komunity zájemců o problematiku první pomoci mohou nově využít možnosti skupinových školení první pomoci podle individuální domluvy. Zdravotníci Nemocnice Šternberk nově školí zájemce i mimo prostory nemocnice.

Foto: archiv AGEL

Znalosti první pomoci by měly být samozřejmostí pro každého z nás.

Článek

Zájemcům o absolvování kurzu tak odpadnou starosti s cestováním i pevně danými termíny kurzů. „Znalosti první pomoci jsou v momentě nehody či náhlých zdravotních obtíží opravdu nedocenitelné, protože právě rychlá a správná pomoc v krizových situacích doslova zachraňuje životy. V Nemocnici Šternberk chceme dovednosti první pomoci naučit opravdu každého, kdo má zájem. Proto jsme se rozhodli zájemcům umožnit školení i mimo prostory našeho zařízení,“ vysvětluje hlavní sestra nemocnice Lenka Neumannová. Nabídky mohou využít nejen firmy, ale i sdružení nebo jakákoliv skupina osob, která má k dispozici vlastní prostory.

Minimální počet účastníků pro skupinový kurz první pomoci jsou tři lidé, maximální pak patnáct osob. Cena a délka trvání je přitom stejná jako u kurzů v nemocnici, tedy 300 korun za osobu ve dvouhodinovém kurzu. „Termín a čas si dohodneme individuálně podle možností a potřeb obou stran,“ říká Lenka Neumannová.

Náplní kurzu je jak teorie, tak i praxe, která se zaměřuje na základní laickou první pomoc. „Účastníci kurzu se naučí správnou techniku dýchání a nepřímé srdeční masáže, dozví se, jak by měli postupovat při úrazu elektrickým proudem, jak zajistit místo dopravní nehody, jak postupovat při zlomeninách a masivním krvácení. To jsou nejběžnější život ohrožující stavy, u nichž rychlá první pomoc rozhoduje. Zároveň nebudou chybět informace o tom, jak postupovat v situaci, kdy objevíme někoho se zdravotními obtížemi, nebo informace o správných telefonních číslech na záchranné složky,“ vysvětluje Neumannová.

Znalosti první pomoci by měly být samozřejmostí pro každého z nás. Úraz či nehoda se totiž může stát komukoliv bez ohledu na prevenci a kdokoliv z nás s nimi také může přijít nečekaně do styku. Při masivním krvácení, zástavě srdce nebo poranění elektrickým proudem navíc mohou rozhodovat vteřiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám