Hlavní obsah

Stavba 3D planetária v Plzni pokračuje

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstavba supermoderního 3D planetária, která již šestnáctým měsícem probíhá v areálu plzeňského science centra Techmania, vstupuje do další fáze.

Foto: Techmania Science Centre

Výstavba supermoderního 3D planetária v Plzni vstupuje do další fáze.

Článek

Necelý půlrok před otevřením již probíhají venkovní úpravy, exteriéry i interiéry získávají svou barevnou podobu a stavba začíná vypadat tak, jak ji v listopadu spatří první návštěvníci.

"Návštěvníci Techmanie a zaměstnanci Škodovky mohou aktuálně sledovat zajímavou vizuální proměnu historické stavby, která byla v roce 1917 postavena jako jídelna a jež se v listopadu otevře jako supermoderní 3D planetárium. Po desítkách let svítí zdi budovy, která je kulturní památkou, novými barvami. Na fasádu se vrátily historické cihelné pásky a proměňuje se i celé okolí stavby umístněné v rohu ulic Břeňkova a Borská," uvedl tiskový mluvčí plzeňské Techmanie Tomáš Moravec.

Stavební a dokončovací práce probíhají jak v interiérech planetária, tak na elektroinstalaci, vzduchotechnice, instaluje se vnitřní osvětlení či skleněná zábradlí. Práce se však neomezují pouze na budovu planetária.

"Také na nově zbudovaném mostu pro pěší, který spojuje budoucí planetárium a hlavní halu science centra, aktuálně betonujeme římsy pro zábradlí," uvedl technický manažer Techmanie Jiří Vlasák, a doplnil, že intenzivní stavební ruch již měsíce zní i historickou budovou PJ55, tedy zmíněnou hlavní expoziční halou.

Stavební změny se brzy dotknou i nejbližšího okolí stavby. Zatímco V. brána areálu ŠKODA bude v průběhu června odstraněna, nedaleká, již roky nevyužívaná brána č. VI. bude přestavena tak, aby rovněž mohla sloužit návštěvníkům science centra.

"Vzniknou zde nové klubovny a technické zázemí pro opravy interaktivních exponátů," uzavřela Katerini Dalasová z Techmanie, administrátorka projektu dostavby science centra a výstavby 3D planetária.

Reklama

Výběr článků

Načítám