Hlavní obsah

Státní zámek Raduň se bude podílet na oslavách 700 let obce

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní zámek Raduň patří k symbolům obce Raduň, která si v tomto roce připomíná sedmisetleté výročí od první zmínky o její existenci. Zámek je dominantou obce Raduň. Podle kastelánky Mgr. Markety Kouřilové zámek v roce 2019 navštívilo 22 308 zájemců o historii a krásu okolí.

Foto: Josef Zajíc

Státní zámek Raduň. zmínka o tvrzi v roce 1320

Článek

Zmínka o středověké tvrzi na raduňském návrší je doložena k roku 1320. V 16. století byla přestavěna na renesanční zámek. Ten později prošel ještě barokními úpravami. Dnešní neméně krásnou podobu získal až v 19. století.

„Na sezonu jsme dobře připraveni. V letošním roce otevíráme obnovenou okrasnou a bylinkovou zahradu navazující na oranžerií. Slavnostní otevření připravujeme na 6. června v rámci celorepublikové akce Víkend otevřených zahrad. Připomeneme také sedmisetleté výročí obce Raduň. V zahradě bude připraveno sedm aranží, které představí floristické umění od středověku do současnosti,” informovala kastelánka zámku Raduň Marketa Kouřilová.

Podle ní více než exponáty zámku láká návštěvníky atmosféra, kterou mohou zažít v zámku, v oranžerii a v parku. K nejkrásnějším prostorám patří tzv. místnost se schodištěm, případně velká knihovna. Návštěvníci ale začínají objevovat kouzlo v loňském roce otevřené prohlídkové trasy, která ukazuje, jak byl zámek modernizován a jak se život v něm stával komfortnějším.

„Trasa představuje, jak byl zámek vytápěn, osvětlen, elektrifikován, zásobován vodou. Trasu vedoucí do půdních objektů a suterénních prostor jsme nazvali Modernizace technického zázemí,” uvedla kastelánka.

Během koronavirové epidemie podnikla kastelánka spolu se svými průvodci opatření pro bezpečnost všech prohlídkových tras. Podnikli kroky ke zvýšení bezpečnosti jak návštěvníků, tak zaměstnanců. Vyrobili cedule, které informují návštěvníky o tom, jaká pravidla je třeba na zámku dodržovat.

V návštěvnickém centru jsou k dispozici stojany s dezinfekcí, dbají na hygienu a častější úklidy a dezinfekci sociálních zařízení. Průvodci i pokladní jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Omezili množství návštěvníků jednotlivých tras tak, aby bylo možno doržovat rozestupy.

„Přes nepříznivé podmínky se nám podařilo realizovat už dvě akce. První jsme uskutečnili virtuálně. Šlo o on-line ochutnávku aristokratických jídel. Zájemce jsme předem informovali, jaké si mají nakoupit suroviny, a pak mohli zhlédnout film, který je zavedl nejen do kulinárního umění 19. století, ale také poskytl návod na přípravy menu o čtyřech chodech. Video mělo 6 800 shlédnutí. Další akce se konala 23. května v oranžerii. Pro deset dam jsme připravili floristický seminář. Atmosféra byla úžasná a zdá se, že v pořádání seminářů budeme pokračovat,” dodala kastelánka Marketa Kouřilová.

V sobotu 6. června se uskuteční Víkend otevřených zahrad. Organizátoři na zámku Raduň chystají dále ochutnávky historických jídel, degustací vín, dožínkovou slavnost a Hradozámeckou noc, která se ponese v duchu empírové slavnosti.

Pro školy plánuje zámek na podzim a zimu edukační programy. Pokud se nestane nic nepředvídatelného, bude zámek otevřen i v prosinci.

Další informace na www.zamek-radun.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám