Hlavní obsah

Státní opera v Banské Bystrici uvede premiéru Dvořákovy opery Rusalka

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Oblíbené operní dílo Antonína Dvořáka - lyrickou pohádkovou operu o třech dějstvích Rusalka - uvede Státní opera v Banské Bystrici. První premiéra je ohlášena na pátek 14. března, druhá proběhne v sobotu 15. března. Titulní postavu Rusalky ztvární Patrícia Solotruková.

Foto: archiv Státní opera Banská Bystrica

Patrícia Solotruková (Rusalka) a Jitka Spara-Fischerová (Ježibaba).

Článek

Antonín Dvořák je českým skladatelem, jehož tvorba zní ve Státní opeře pravidelně od jejího vzniku. Rusalku, dnes už operní klasiku, která nesmí chybět v repertoáru žádného operního domu, napsal na motivy pohádkového libreta Jaroslava Kvapila. Dílo je příběhem o vztahu člověka a světa přírodních živlů, o tragických následcích setkání těchto dvou světů, o trestu a odpuštění.

Dvořák vytvořil dva světy i v hudbě. Hudba lidského prostředí je robustní, zvukově konkrétní - ostatně i lidové postavy Hajného a Kuchtíka mají drsný humor, světu pohádkových bytostí dal Dvořák až impresionistickou jemnost a barevnou harmonii.

Zatímco hudební nastudování je dílem dirigenta Mariána Vacha, režisérkou inscenace je Jana Pletichová-Andělová. Autorem scény je Jaroslav Milfajt, kostýmy navrhla Jana Kuttnerová, choreografie je dílem Jiřího Kyseláka, sbormistryní je tradičně Iveta Popovičová.

Titulní postavu Rusalky ztvární  Patrícia Solotruková, Prince hraje a zpívá Michal Hýrošš, postavu Cizí kněžny vytvoří Oľga Hromadová. Postavu Vodníka nastudoval Peter Mikuláš j. h., roli Ježibaby má Jitka Spara-Fischerová j. h., Hajného hraje a zpívá Martin Popovič, Kuchtíka představuje Michaela Kušteková j. h. První žínku zpívá Michaela Sojčáková, druhou žínku Darina Benčová j. h. a ve třetí žínku se promění Monika Kyšková j. h.

Spoluúčinkuje orchestr, sbor a balet Státní opery Banská Bystrica - spolu s koncertním mistrem Michalem Hudákem.

Nová inscenace Rusalka, která je uváděna v češtině, trvá tři hodiny. Začátek obou premiér je stanoven na 18.30 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám