Hlavní obsah

Statečné dárce ocenil zlínský hejtman

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bez mrknutí oka nabídnou kus vlastního těla, aby jinému zachránili život. Překonají strach z bolesti, aby od ní pomohli jiným. Hrdinové všedních dnů, mezi které patří i Jitka Šimková z Bojkovic a Lubomír Chovanec z Neubuzi. Vloni podstoupili odběr kostní dřeně a zachránili život dvěma lidem.

Foto: Zlínský kraj
Článek

Jitka Šimková absolvovala odběr separací ze žíly. Musela kvůli tomu jet do Plzně, kde se nachází jediné akreditované pracoviště v rámci ČR. "Darovat dřeň mne přiměla fascinace z faktu, že jsem možná jediná, kdo může v danou chvíli někomu zachránit život," svěřila se dárkyně.

Způsob, pro který se rozhodla, je složitější v tom, že je nutné několik dní předem stimulovat vyplavení kmenových buněk injekcemi růstového faktoru. Oporu měla a má podle svých slov v manželovi, který je rovněž dlouholetým dárcem.

Lubomír Chovanec z Neubuzi zvolil klasický, tzv. přímý zásah z pánevní kosti v celkové narkóze, který je podle něj sice o něco bolestivější, ale tělo se prý po něm zase rychleji zotaví. „Včetně cesty do Plzně a návratu domů mi celá akce zabrala čtyři dny. Po odběru to trochu pobolívalo - asi tak, jako když spadnete a narazíte si hýždě, takže na zpáteční cestě autem jsem místo vpichu cítil. Díra se ale brzy zahojila. Myslím, že velkým nepřítelem dárcovství je zbytečný strach,“ podělil se o svou zkušenost mladý muž.

Jejich statečnost ocenil v minulých dnech i hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák. "Vůči dárcům vnímám velikou pokoru, protože jsou schopni úžasné oběti,“ konstatoval hejtman, který zároveň ocenil i práci Zdeňky Wasserbauerové, která se řadu let věnuje náboru nových dárců.

Oba dárce odměnil pamětními medailemi, knihou a dárkovými koši.    

Reklama

Výběr článků

Načítám