Hlavní obsah

Šťastné kozy z Úvalna získaly certifikát Jeseníky originální produkt

Novinky, Libuše Miarková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když cestujete autem z Opavy do Krnova, projíždíte obcí Úvalno. Hned zkraje vesnice zahlédnete po levé straně pole s pasoucími se kozami. Každé ráno je do ohrad na ploše čtyř hektarů vyhání Kristýna Šťastná, která farmu v roce 2013 založila. Jaký jí dala název? Šťastné kozy.

Foto: Libuše Miarková

Kristýna Šťastná na kozí farmě.

Článek

Vyučila se v oboru kuchař číšník. Po mateřské dovolené přemýšlela, zda se vrátí do restauračních služeb nebo se vydá jiným směrem. Zkusila druhou alternativu – koupila si deset březích koziček.

„Péče o ně zpočátku nebyla vůbec náročná,“ vzpomíná na své začátky Kristýna. V březnu se narodila mláďata, kozlíci šli na porážku a kozičky si nechala do dalšího chovu. Přikoupila plemenné kozly a stádo postupně rostlo. Dnes ho tvoří 52 členů, z toho 22 koz majitelka farmy dojí dvakrát denně. Kolik taková kozička dá mléka? Jeden až čtyři litry za den.

Z mléka na kozí farmě zhotovují sýry čerstvé, zrající, tvrdé. A také jogurt a tvaroh. Kde se jejich výrobě paní Kristýna naučila? „V roce 2015 jsem absolvovala několikatýdenní kurz na Střední průmyslové škole mlékárenské v Kroměříži. Vedl ho Josef Mrázek a ten mne naučil nejvíce,“ zavzpomínala na výborného pedagoga majitelka kozí farmy z Úvalna.

Za čerstvý sýr získala Kristýna Šťastná letos v září první místo na festivalu Sýr v Mikulově.  A koncem října obdržela certifikát Jeseníky originální produkt, který výrobkům z kozí farmy Úvalno udělila Asociace regionálních značek ve spolupráci s místní akční skupinou Horní Pomoraví.

Sýry lze ochutnat přímo v prodejně úvalenské farmy. Nyní v listopadu se už kozy sice nedojí (nastala doba tzv. zasušení), ale sýrů plísňových a dlouhozrajících je na pultu dostatek.

Pamlsek do kapsy

Do Úvalna ke Šťastným jezdí stále více návštěvníků. Zejména rodiny s dětmi si chtějí prohlédnout stádo koz zblízka. Paní Kristýna je ráda provede, obrací se však na zájemce s prosbou, aby dopředu zatelefonovali na číslo 774 240 851 a dohodli se na konkrétním dni a hodině exkurze.

Kozičky jsou milé a přítulné, ale velmi zvědavé. Jedné z nich se při focení zalíbil lesklý podlouhlý knoflík na kabátu autorky článku. Koza ho v mžiku utrhla. Naštěstí nespolkla, a tak paní Kristýna knoflík z kozí tlamičky rychle vylovila.

Před návštěvou farmy je proto vhodné přibalit do batůžku nějaký pamlsek. Kozy mají nejraději kousek mrkve, jablíčka nebo suché staré pečivo.   

Reklama

Výběr článků

Načítám