Hlavní obsah

Startuje projekt Klidné příhraničí

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve spolupráci s přeshraničním Akčním spolkem Čerchov a obcemi v oblasti severozápadní Šumavy a Českého lesa realizuje Plzeňský kraj projekt Klidné příhraničí.

Foto: KÚ Plzeňského kraje

První přínosy projektu pocítí obyvatelé česko-bavorského příhraničí v příštím roce.

Článek

Projekt Klidné příhraničí je založen na navržení dopravních opatření a instalaci a následném provozu preventivních zařízení a prvků, které přispějí ke zvýšení bezpečnosti a plynulosti silničního provozu a k jeho monitoringu. V rámci projektu bude ve 27 lokalitách rozmístěno 135 dopravních zařízení.

"Jedná se o ukazatele rychlosti a inteligentní ukazatele rychlosti s HDTV kamerou, přičemž tato zařízení budou vybavena softwarem schopným rozpoznávat registrační značky vozidel. Dále budou například na vybraných místech vytvořeny 3D přechody," uvedl Aleš Tuček, manažer projektu Klidné příhraničí.

Přínosem instalace těchto zařízení bude zvýšení plynulosti a bezpečnosti silničního provozu, kamery mají také přispět k prevenci a odhalování trestné činnosti. Zařízení umožní vytváření zátěžových map a jejich sdílení v prostředí internetu.

Významným prvkem projektu je rozšíření regionální komunikační infrastruktury Plzeňského kraje CamelNET v oblasti příhraničí, které výrazně zlepší podmínky pro přenos dat a současně pro využívání dat získaných z instalovaných dopravně technických zařízení. Zároveň se zlepší i podmínky pro fungování integrovaného záchranného systému v oblasti příhraničí.

"Tento projekt bude zachraňovat nejen majetky, zklidňovat dopravu, ale bude zachraňovat i lidské životy," uvedl Ivo Grüner, náměstek hejtmana Plzeňského kraje pro regionální rozvoj, fondy EU a informatiku.

Rozšíření sítě CamelNET dovede optické datové "dálnice" do Nýrska, Železné Rudy, Kdyně, Boru, Přimdy, Rozvadova, Plané a Chodové Plané. Podstatná část těchto tras bude dokončena do poloviny letošního roku. Dopravně technická zařízení budou rozmístěna od šumavského Kolince až po Broumov na Tachovsku, nejhlouběji do vnitrozemí zasáhnou ve Stříbře.

Získaná data budou rozdělena do dvou základních skupin. První skupinu tvoří data, která neobsahují osobní údaje. Jedná se například o hustotu a plynulost provozu, stav komunikací, obsazenost parkovišť nebo on‑line přenosy z kamer monitorujících provoz, v hrubém rozlišení. Druhou skupinu pak představují data s osobními údaji, která budou odpovídajícím způsobem zabezpečena a budou v souladu s příslušnými zákony a pravidly spravována Policií ČR. Tato data budou využívána v prevenci i rozkrývání trestné činnosti v oblasti česko-bavorského příhraničí.

"Nejsme sice hlavními uživateli tohoto systému, ale samozřejmě velmi vítáme jakékoliv opatření, které vede k prevenci, a v případě nějakého neštěstí je obrazová informace z místa události velice prospěšná," doplnil ředitel hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje František Pavlas.

První přínosy projektu pocítí obyvatelé česko-bavorského příhraničí v příštím roce.

Reklama

Výběr článků

Načítám