Hlavní obsah

Startovací byty budou pro paraplegiky na rok, plánuje Praha 10

Novinky, Marek Novák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Téměř hotovo,“ hlásí o stavu rekonstrukce bývalého malešického penzionu vedení radnice Prahy 10. Pozvalo zástupce organizace pomáhající lidem po úrazu míchy, aby si prohlédli ukázkové bezbariérové byty. Těch se postavilo celkem 12, z nichž má část sloužit potřebám České asociace paraplegiků.

Foto: Marek Novák

Bytový dům Malešice po celkové rekonstrukci

Článek

„Chtěla jsem, aby si byty přišli prohlédnout a řekli mi, co je na bytech případně potřeba upravit,“ uvedla starostka desáté městské části Radmila Kleslová. Pracovnice asociace zajímalo především uspořádání bytu a například výška, v jaké jsou v kuchyni instalovány spotřebiče.

„Nenašli jsme žádný problém, byty jsou krásné. Navrhneme pouze drobné rozšíření dveří do místnosti, aby se do nich lépe najíždělo elektrickým vozíkem, který je poměrně široký,“ řekla po návštěvě ředitelka asociace Alena Jančíková.

Podle starostky Kleslové je problém, že lidé krátce po úrazu míchy jsou kvůli upoutání na invalidní vozík izolování z běžného života. „Často totiž poměrně dlouho trvá, než si našetří na bezbariérový byt nebo alespoň úpravy běžného bytu. Jsou bohužel dokonce i případy, kdy se o takové lidi přestane zajímat rodina, což situaci ještě zkomplikuje,” uvedla starostka.

„Paraplegikové se často v takovém případě skutečně dostávají do úplné izolace, nevychází z bytu a nemohou si najít práci,” potvrdila Alena Jančíková.

Bezbariérové byty v Malešicích mají pro paraplegiky sloužit jako startovací bydlení, kde budou první rok po úrazu. „Během této doby si většinou dokáží provést základní úpravy ve svém původním bydlení a poté mohou startovací byt uvolnit dalšímu člověku, který ho bude potřebovat,“ plánuje Kleslová.

Ta nakonec pro svůj záměr vybrala právě Asociaci českých paraplegiků, která spolupracuje i Parapletem. Výhodou pro paraplegiky bude i to, že hned vedle bytového domů je poliklinika a pobočku tu má právě i Paraple.

V Bytovém domě Malešice, jak se bude objekt nově jmenovat, nechala ze zanedbané ubytovny radnice vybudovat 186 malometrážních úsporných bytů, které mají sloužit jako levné bydlení pro mladé lidi s dětmi a seniory. V objektu bude i velký klub pro maminky s dětmi, klub seniorů, jídelna a obchody. Mezi těmi bude i řeznictví, po jehož zachování místní volali.

„Museli jsme provést stavební úpravy, aby řeznictví odpovídalo předpisům. Takže lidé o řeznictví určitě nepřijdou,“ ujistila přítomné starostka Kleslová. Kolaudace stavby je plánována na podzim.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám