Hlavní obsah

Stará textilka ve Frýdku-Místku ožije festivalem Jazz ve městě

Novinky, Vladimír Šmehlík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na dvou scénách se vystřídají letošními cenami Anděl ověnčení Beránci a vlci a také jazzový kontrabasista Jaromír Honzák. Frýdek-Místek uvítá jednoho z nejlepších českých big bandů Concept Art Orchestry a ocení výkony zkušených bardů, jako jsou Peter Lipa a Jana Koubková.

Foto: Vladimír Šmehlík

Historická budova tkalcovny Slezan na Těšínské ulici ve Frýdku-Místku je pravidelně využívána jako místo konání kulturních akcí.

Článek

Nově celý festival na jednom místě

Frýdek-Místek zve na unikátní žánrový festival Jazz ve městě, který proběhne 26. - 28. července. Letos budou všechny koncerty v areálu bývalé textilky Slezan.

„Chceme tak dosáhnout soudržnosti a té pravé festivalové atmosféry. Diváci si na dvou pódiích užijí tři nabité festivalové dny v pohodě, s dobrým občerstvením a výbornou muzikou," vysvětluje přesun do areálu na Těšínské Jakub Tichý, ředitel Kultury F≈M.

Na hlavním nádvoří areálu vyroste scéna U Tkalcovny, na tu se vejde celý big band Concept Art Orchestra, ve druhém nádvoří bude stát ve stínu starých industriálních budov scéna Elektrárna, v interiéru textilky najdou návštěvníci gastro zónu s řadou specialit.

„Těšíme se, že díky tomuto konceptu bude Jazz ve městě festival, do kterého se návštěvníci ponoří, dají si dobrý drink, nechají se unášet špičkovou hudbou a zapomenou na svět venku, do kterého se vrátí až za tři dny,” doporučuje Jakub Tichý festival nejen místním fanouškům jazzu, ale i těm, co vyrazí do Frýdku-Místku z větší dálky.

Ojedinělý koncert Beránků a vlků

Festival zahájí trojice muzikantů ze Slovenska s názvem Longital. Osobně laděné texty výlučně ve slovenštině jsou stěžejním článkem písní této zajímavé formace.

Čtvrteční večer bude patřit jazzovému fusion v podání neotřelého hudebního projektu Mariana Friedla Beránci a vlci. Návštěvníci se navíc stanou svědky premiéry doprovodného filmu k této suitě v režii Iva Bystřičana. „Projekt Beránci a vlci se v blízké době představí pouze ve třech tuzemských městech, takže si jejich frýdecko-místecké vystoupení určitě nenechte ujít,“ upozorňuje Jakub Tichý.

V pátek festival nabídne velká jazzová tělesa. V hudbě česko-slovensko-švédského uskupení Kotača & Carlsson quartet se mísí vlivy lyrické skandinávské hudby a současného jazzu se špetkou moravského a slovenského folkloru.

Velkým zážitkem bude koncert unikátního big bandu Concept Art Orchestra, v jehož čele stojí trumpetistka a skladatelka Štěpánka Balcarová. Speciálním hostem koncertu bude polská zpěvačka Małgorzata Hutek. Slovenského jazzového barda Petera Lipu jistě netřeba představovat. Jeho osobitý vokální projev bude vyvrcholením pátečního programu.

S dalším čerstvým držitelem žánrového Anděla Jaromírem Honzákem a jeho kvintetem začne sobotní program. Stálice na poli české jazzové hudby Jana Koubková představí svůj projekt Ataky, který vzešel z jejího alba A tak si jdu.  Chybět nebude ani osobité MUH trio, které tvoří vynikající italský pianista Roberto Magris, jeden z nejlepších evropských kontrabasistů František Uhlíř a česká bubenická legenda Jaromír Helešic. O závěr festivalu se postará původem ruský kytarista Igor Ochepovsky, který přináší čerstvý vítr do českého jazz fusion.

Reklama

Výběr článků

Načítám