Hlavní obsah

Srdcem baťovec: neobyčejné příběhy, které spojuje baťovská odvaha

Novinky, Jakub Schmid

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nadace Tomáše Bati ve Zlíně v úterý slavnostně pokřtila novou knihu inspirovanou příběhy mužů, kteří svůj život spojili s firmou Baťa v cizině. Stalo se tak při příležitosti oslavy devadesátých narozenin Sonji Baťa.

Foto: Jakub Schmid

Srdcem baťovec

Článek

„Kniha je přímým svědectvím toho, jak působila u Baťů firemní kultura na člověka. Její vliv přesahoval nejen firmu, ale dokonce celé generace. Na dětech a vnucích původních baťovců je znát, že dědeček či pradědeček byl baťovským mladým mužem,“ informovala projektová manažerka Nadace Tomáše Bati Gabriela Culík Končitíková, která zároveň příběhy k publikování připravila.

Představení knihy se ve vile Tomáše Bati účastnili přímí potomci hlavních hrdinů knihy a také lidé, kteří se velkou měrou zapříčinili o záchranu těchto unikátních příběhů. Jedním z nich je také Petr Bísek, někdejší majitel Amerických listů. Právě Americké listy, které vycházely v New Yorku, postupně uveřejnily šestnáct příběhů baťovců z ciziny, které jsou nyní součástí knihy Srdcem baťovec.

„Do redakce nám přicházely desítky námětů na články. Vše je otázkou priorit a v případě baťovských vzpomínek nebylo o čem přemýšlet. Věděl jsem, že je to báječný námět, který musíme publikovat. Nenapadlo mne, že po tolika letech budou příběhy znovu publikovány. Jsem z této skutečnosti velmi potěšen,” uvedl Petr Bísek.

Kniha čtenáře uvede do osobních vzpomínek baťovců z ciziny a nabízí tak možnost poznat přímočarost baťovského jednání skrze životní osudy. Osobní zkušenost Jiřího Knapa, který se podílel na rozvoji firmy Baťa v Belgickém Kongu a vzhledem k válce si svůj pobyt prodloužil na devět let, nebo příběh Karla Astera, jež je zprostředkován skrze jeho dopis rodině, který zaslal v roce 1945 poté, co přežil v japonském zajetí.

Příběh Josefa Kramoliše, tehdy dvacetiletého mladíka zakládající a následně vedoucí továrny v Singapuru, poodhalil na křtu jeho syn Jiří. Zmínil, že baťovci si zvláštním způsobem cenili přátelství. Jeho otec se shledal se svými přáteli po letech znovu a to trvale až v této knize.

Jak řekl ředitel Nadace Tomáše Bati, Pavel Velev: „Srdcem baťovec je v pořadí již šestou knihou, kterou letos uvádíme na trh. Letos mám výročí dvě. A to jak devadesáté narozeny paní Sonji Baťa, tak i výročí 140 let od narození Tomáše Bati. Odkaz Baťa je velmi široké téma a považujeme za důležité vynášet na světlo šíři dobové i nové literatury odkrývající rozsah tohoto nadčasového systému.“

Kniha je doplněna dobovými fotografie ze soukromých rodinných alb potomků. Knihu je možné zakoupit na e-shopu Nadace Tomáše Bati a ve vybraných knihkupectvích. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám