Hlavní obsah

Společně na Ještěd se vydaly děti, které překonaly transplantaci kostní dřeně

Novinky, Milan Turek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Spolu na Ještěd“ bylo sobotní heslo, představující metaforické vyjádření toho, jak obtížnou etapou života při transplantacích kostní dřeně si děti a adolescenti museli projít a úspěšně zdolat tak pomyslný vrchol života. Přede dnem osvobození se společně vydali, aby zdolali i skutečný kopec.

Foto: Milan Turek

Znak neziskové organizace Donor, která pečuje o pacienty po vyléčení.JPG

Článek

Sluncem ozářený Ještěd ozdobený rozkvetlými májovými květy třešní, magnólií a bílých rododendronů přivítal v sobotu v předvečer oslav osvobození naší vlasti několik stovek dětských pacientů, kteří překonali transplantaci kostní dřeně.

Výstup Společně na Ještěd pro ně připravila nezisková společnost Donor. Bílé stany vítaly registrující se děti u veselé party zdravotních sester z nemocnice IKEM. Méně zdatné děti odvážel z parkoviště mikrobus na parkoviště pod vrcholem, odkud pak zdolávaly vrchol pěšky. Velká část pochodovala pěšky od centrálního parkoviště.   Na vrcholu je očekávali reprezentanti biatlonu, kteří zde uspořádali autogramiádu.

Podle lékařky Marie Choniawkové, jednatelky pořádající společnosti Donor, vznikla myšlenka zdolat Ještěd již před léty: „Měli jsme jednoho dětského pacienta z Hrádku nad Nisou. Rodiče i pacient s námi již několik let spolupracují a   na severu v Libereckém kraji nejsme poprvé. Ještěd se nám zdál krásným cílem, který mnoho dětí nezná.“

Na otázku, kdo organizuje takovou velkou akci, lékařka odpověděla:   „Celý kolektiv tady těch sester z IKEM.“

Podíl na pochodu Společně na Ještěd měli i lékaři a mezi donátory byl i liberecký Babylon nebo Ještědsko-jizersko horský spolek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám