Hlavní obsah

Spojte návštěvu koncertu s pomocí obyvatelům Japonska

Novinky, Michaela Fialová Rozšafná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli je Japonsko několik tisícovek kilometrů vzdáleno od České republiky, osud tamních obyvatel, kteří byli na jaře postiženi ničivým zemětřesením a vlnou tsunami, nám není lhostejný. I v dnešní době se navíc najdou jedinci, kteří vynaloží zájem a úsilí o to, aby obyvatelům této země pomohli.

Foto: Webové stránky pořádajících zámků a divadla Semafor

Koncerty pro Japonsko proběhnou na čtyřech místech České republiky

Článek

Jedním z nich je Marie Tvrdková, která zorganizovala v České republice čtyři charitativní koncerty na pomoc obyvatelům Japonska. Koncerty pro Japonsko se uskuteční během listopadu a záštitu nad nimi převzalo Velvyslanectví Japonska v České republice a Česko-japonská společnost. Celý projekt nese pojmenování Společně na Zemi.

„Název vystihuje skutečnost, že problém Japonska se netýká pouze tragicky zasažené oblasti, ale lidí po celém světě,“ říká hlavní pořadatelka Marie Tvrdková.

Listopadové turné začne ve středu 9. listopadu na zámku Štiřín. O dva dny později, 11. listopadu, se přesune do kaple sv. Vojtěcha na zámku v Kostelci nad Černými lesy a poté 13. listopadu do zrcadlového sálu zámku Dobříš. Poslední koncert se bude konat 16. listopadu v pražském divadle Semafor. V programu vystoupí zpěvačka Eva Miklas-Takamine, česká rodačka žijící v Japonsku, za doprovodu japonského koncertního kytaristy Tatsuo Sato.

„Podnět k pořádání charitativní akce vzešel právě od zpěvačky Evy Miklas-Takamine během její návštěvy České republiky v dubnu tohoto roku. Také ona byla totiž jednou z těch, kteří březnovou katastrofu v Japonsku prožili na vlastní kůži,“ informuje Tvrdková.

Návštěvníci se mohou těšit především na japonské skladby, ale zazní i písně původem španělské, francouzské a samozřejmě české. Zpěvačka zazpívá rovněž skladby z vlastní tvorby. Na všech koncertech budou mít návštěvníci také prostor položit zpěvačce dotazy. Výtěžek z koncertů poputuje v plné výši na konto Česko-japonské společnosti. Za něj bude třiceti dětem z japonského města Rikuzen-Takada umožněn na jaře příštího roku pobyt v České republice.

„Tato oblast byla během ničivého zemětřesení takřka srovnána se zemí, a proto se tamním obyvatelům snažíme pomoci,“ dodává Tvrdková. Svou účastí na koncertech může vyjádřit sounáležitost s obyvateli Japonska každý.

Reklama

Výběr článků

Načítám