Hlavní obsah

Spiklenci v ostravském Divadle Antonína Dvořáka

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstavu Pavla Šmída Spiklenci v Galerii současné malby ve foyeru Divadla Antonína Dvořáka otevřel v pondělí 16. ledna ředitel Národního divadla moravskoslezského v Ostravě Jiří Nekvasil.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 16.1.2017 Výstava v Divadle Antonína Dvořáka SPIKLENCI. Pavel Šmíd" Rozbité město, 2011

Článek

Pavel Šmíd se narodil v roce 1964 v Krnově. Studoval Střední uměleckoprůmyslovou školu v Praze a po maturitě pracoval  jako kulturní referent v Litultovicích na Opavsku a krátce jako asistent animovaného filmu Československé televize v Praze.

V roce 1990 začal studovat Akademii výtvarných umění v Praze u profesora Jiřího Sopka. Od roku 2015 si vede blog, v němž se snaží kratšími texty reagovat na konkrétní výstavy nebo situace, které mu připadají důležité.

„Vždycky jsem hledal meze obrazu. Kdy je ještě obrazem a kdy už se stává pouhou dekorací nebo agitační plochou. Moje tvorba je poměrně proměnlivá, ale ať už mým tématem bylo cokoliv, snažil jsem se věc zkoumat z více úhlů. To mi pomáhá nepodléhat iluzí, že to co vidím, je to, co je skutečně podstatné. Důležité věci jsou většinou pod mnoha vrstvami a je jen na nás naučit se je i přes překrývající nánosy číst. Chce to jen mít dostatek trpělivosti hledat a nepodléhat vlídným povrchům nebo laciným populismům. Úkol to není malý, ale máme na něj celý život,” uvedl Pavel Šmíd při vernisáži.

„Ve své tvůrčí práci se Pavel Šmíd věnuje především malbě. Dává jí nové významy a podílí se na hledání nových cest současné malby. Autora zajímají situace, které vytrhuje ze skutečnosti, ozvláštňuje je a klade je do nových souvislostí. Hyperrealistický přístup, inspirace módou, zjitřená barevnost, velkorysost a suverénní malířské techniky, překvapení, údiv, konfrontace významových kódů, ale i tajemství, náznaky lidské emoce jsou základem Šmídova divácky atraktivního jazyka,” řekl o umělci kurátor výstavy Martin Klimeš.

Výstava s názvem Spiklenci je k vidění od 16. ledna do 9. března, bude otevřena vždy hodinu před představením.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám