Hlavní obsah

Špičkový jazz rozezněl Velké náměstí v Písku, došlo i na cenu pro diváky

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rámci koncertů Bohemia Jazz Festu kromě obvyklých jihočeských měst, jako tomu bylo např. v Prachaticích, Českých Budějovicích a Táboře, se část programu letos odehrávala i v Písku.

Foto: Václav Turek

nad plnou taškou

Článek

Devátý ročník festivalu, jehož duchovním otcem, organizátorem i konferenciérem je respektovaný kytarista Rudy Linka, opět představil na náměstích od Zlína a Brna po Domažlice a Plzeň plejádu jazzové špičky i zajímavých objevů.

Posluchači si letos mohli vychutnat veličiny jako je namátkou John Scofield, John Patitucci, Christian McBride nebo Mark Whitfield. Z domácí scény se představili kupříkladu pianista Matěj Benko se svým triem, kvartety Petra Beneše a kontrabasisty Jaromíra Honzáka či seskupení Martin Brunner Trio & Epoque Quartet.

Předposlední ze série koncertů proběhl v Písku v pátek 25. července od 17 hodin, kdy svoji porci poctivého muzikantství naservírovalo trio kytaristy Romana Pokorného.

Tento univerzální hráč a skladatel, pohybující se napříč žánry od moderního jazzu přes schopnost doprovázet interprety mainstreamového stylu po elektrické blues, rock či akustickou hudbu, dorazil v triu, tvořeném dále zkušeným bubeníkem Martinem Šulcem a hráče na Hammond organ Jakubem Zomerem. Hlavní náplní repertoáru byly skladby z Romanova alba Feelin' the Spirit / Grant Green Tribute (2013, verze CD i vinylové LP), věnovanému tomuto černošskému kytaristovi.

Kromě tradičních spirituálů v osobité úpravě zazněly pochopitelně i vlastní frontmanovy skladby. Za zmínku, kromě jako vždy skvělého Pokorného výkonu, podpořeného příjemným zvukem (z bohatého kytarového arzenálu tentokrát sáhl po nástroji Gibson ES - 335), stojí i poctivý Hammond sound originálního nástroje - ač dnes existuje spousta skladnějších simulací od přemnoha firem, pravý zvuk podpořený rotujícím Leslie reproduktorem je prostě jiné kafe. 

Následný blok polsko - ukrajinského seskupení Daganda (s bubeníkem původem z Chicaga) pak ve hřejivé atmosféře a ve vkusném mixu prvků lidové hudby, jazzu a současných elektronických postupů a zvuků rovněž nezklamalo, stejně jako se soumrakem vypuknuvší finále brazilské zpěvačky Leny Andrade.

Doprovodná kapela ve složení Fernando Merlino - piano, Jamil Joanes - baskytara a Erivelton Silva za bicími, vydatně podpořila tuto legendární dámu, a zejména práce baskytaristy zaujala mnohé z posluchačů stejně jako zralá pěvkyně i ostatní členové kvartetu.

Zpestřením večera před vystoupením brazilské hvězdy bylo též losování anketních lístků návštěvníků, kdy šťastná výherkyně z nedalekého Třebkova si odnesla plnou tašku, nikoliv produktů nejmenované populární dvojice, leč s logem festivalu a obsahující deset plechovek kvalitní kávy, značkovou propisovací tužku a poukázku na 2000 km cestování zdarma po železničních pražcích naší vlasti.

Trochu zarážející byla ne až tak vydatná účast publika (akce navíc zdarma), s přihlédnutím k tomu, že třeba v Plzni ve vydatném lijavci se sešlo a vydrželo kolem pěti tisíc posluchačů, tak naopak ideálně příjemně vlahý večer v Písku cosi vypověděl o prioritách obyvatel tohoto malebného města a okolí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám