Hlavní obsah

Soutěž o nejlepší regionální potraviny v Plzeňském kraji zná své vítěze

Novinky, Ivo Šašek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malé a střední podniky v Plzeňském kraji měly možnost již po páté se zúčastnit klání o nejlepší regionální potraviny. Na nádvoří Krajského úřadu Plzeňského kraje proběhlo v úterý 10. června slavnostní vyhlášení výsledků soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje.

Foto: Ivo Šašek

Farmářský trh na nádvoří Krajského úřadu Plzeňského kraje při příležitosti konání Festivalu regionálních potravin

Článek

Odborníci i veřejnost se zájmem o atraktivní regionální potraviny se sešli již po čtvrté v Plzni na Festivalu, který je této problematice věnován. Plzeňský kraj již po čtvrté otevřel brány svého krajského úřadu k uspořádání farmářských trhů, k vyhlášení vítězných výrobků soutěže malých a středních výrobců potravin a k bohatému doprovodnému kulturnímu a vzdělávacímu programu, kterým letos provázela Yvetta Blanarovičová.

Jak dopadl letošní ročník soutěže, informovala Ing. Markéta Janotová z Místní akční skupiny Pošumaví z.s.p.o., která je jedním jejích z krajských administrátorů.

„Letošního ročníku se zúčastnilo 31 výrobců s 86 výrobky. Soutěž byla stejně jako v minulých letech rozdělena do devíti kategorií a hodnotitelská komise složená ze zástupců Ministerstva zemědělství České republiky, Státní veterinární správy, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Plzeňského kraje, Státního zemědělského a intervenčního fondu, Agrární komory a Potravinářské komory neměla lehký úkol vybrat nejlepší produkty potravinářských podniků zdejšího regionu. Tyto malé a střední podniky musí výrobky v kraji vyrábět a komise sleduje zda i suroviny, z nichž se soutěžící výrobek skládá, jsou převážně z Plzeňského kraje. Kromě toho je kladen i důraz na správné označení výrobků, aby spotřebitel nebyl uváděn v omyl.”

Kdo byl tedy v letošním ročníku úspěšný? V kategorii Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas to byly Jatky Blovice s.r.o. s bůčkovou roládou, v kategorii masné výrobky trvanlivé to zvítězila firma Plzák z Plzně s.r.o. se svojí klobásou. Bundáš, kozí sýr ořechový z farmy Jana Junka byl úspěšný v kategorii sýry včetně tvarohu a v další mléčné kategorii, ve které soutěží ostatní mléčné výrobky, se umístil na prvním místě BIFI nápoj z farmy Zemědělská výroba Milkantur Líně a.s.

Zelňáky z plzeňské společnosti PEKO Němečková s.r.o. ovládly pekařské výrobky a cukrářské výrobky je dobré kupovat v prodejně Střední zemědělské a potravinářské školy v Klatovech, která zvítězila s Šumavským medovým špalíčkem. Stvolenský jablečný mošt s bezinkami od Jaroslava Hrušky byl podle hodnotitelské komise nejlepším soutěžícím nápojem, lahodný zelný křimický salát od Jaroslava Lobkowitze zase nenašel přemožitele v kategorii ovoce a zelenina a v kategorii ostatní zvítězil lesní medovicový med Jaroslava Lstibůrka.

Ceny vítězům předal hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs s ředitelem odboru potravinářské výroby a legislativy Ministerstva zemědělství České republiky Jindřichem Fialkou.

Jak obyvatelé, tak i návštěvníci Plzeňského kraje, budou mít možnost až do konce letošního roku se seznámit s nejen s vítěznými výrobky, ale i další produkcí vítězných firem na akcích spojených s ochutnávkami, které budou průběžně probíhat po celém kraji.

Jejich přehled a další informace o průběhu soutěže i v jiných krajích jsou k dispozici na stránkách spravovaných Ministerstvem zemědělství www.regionalni potraviny.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám