Hlavní obsah

Soutěž Nejlépe opravená památka Jihomoravského kraje odstartovala

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rada Jihomoravského kraje vyhlásila v minulých dnech již šesté kolo soutěže Nejlépe opravená kulturní památka Jihomoravského kraje v roce 2012. Vítězové si mezi sebe rozdělí 300 tisíc korun.

Foto: Archiv Jihomoravský kraj

Ilustrační foto

Článek

„Cílem soutěže, která se koná již pošesté, je vhodná motivace vlastníků kulturních památek k jejich příkladné obnově, propagace památek na jižní Moravě a také seznámení široké veřejnosti s problematikou památkové péče. Zájem o soutěž v roce 2012 byl velký, což dokládá přes deset tisíc zaslaných SMS zpráv a desítky článků v tisku,“ uvedl hejtman Michal Hašek.

Do soutěže mohou být navrženy památky (i dílčí části) opravené v roce 2012. Návrhy může podávat kterýkoliv občan, k nominaci bude vyzvána odborná veřejnost a starostové obcí, na jejichž území se památky nacházejí. Účastníkem soutěže se stane vlastník navrženého objektu.

Z navržených památek bude soutěžní komisí vybráno maximálně 30 návrhů, které budou soutěžit o ceny ve třech kategoriích: 1. velké stavby (hrady, zámky, kostely, kláštery, fary, tvrze, hospodářské dvory...), 2. díla výtvarného umění (obrazy, sochy, nástěnné malby…), při jejichž obnově se uplatňuje metoda restaurování, 3. drobné stavby (lidové stavitelství, kapličky, zvoničky, boží muka…).

Fotografie vybraných památek a doprovázející popisné texty budou uveřejněny na webových stránkách Jihomoravského kraje. Uzávěrka přihlášek do soutěže je 31. března, hlasování prostřednictvím SMS zpráv proběhne od 1. do 24. května, výsledky soutěže budou vyhlášeny v červnu.

Tři sta tisíc korun bude rozděleno podle počtu získaných hlasů. V kategorii 1. budou oceněna první dvě místa částkou 150 tisíc a 50 tisíc, v kategorii 2. a 3. pak první místa částkou 50 tisíc korun. 

Reklama

Výběr článků

Načítám