Hlavní obsah

Součástí 3D planetária v Plzni se staly historické dýmníky

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Práce na stavbě supermoderního 3D planetária v areálu plzeňské Techmanie jsou v plném proudu. Aktuálně probíhá zastřešení planetária - to se dočkalo instalace historických dýmníků.

Foto: Techmania Science Center

Práce na stavbě supermoderního 3D planetária v arálu plzeňské Techmanie jsou v plném proudu.

Článek

"Do konce listopadu bude dokončena konstrukce střechy planetária. Již teď na ní ale byly instalovány tři historické dýmníky z roku 1917. Dýmníky sloužily bývalé škodovácké jídelně k ventilaci, a kvůli rekonstrukci vlastně o svou funkci přišly, jejich smysl nahradí moderní vzduchotechnika. Dýmníky se nicméně i přesto objeví na střeše nového planetária, a to proto, abychom z původní stavby zachovali co nejvíce historických stavebních prvků," uvedl tiskový mluvčí Techmania Science Center Tomáš Moravec.

Samotná rekonstrukce téměř stoletých dýmníků nemusela být nějak zásadní. "Byly obroušeny, impregnovány, ale větší zásahy jsme provádět nemuseli – celkem jsme vyměnili asi jen 10 procent z jejich dřevěných částí, zbytek byl dobře zachovalý," uvedl Ing. Zbyněk Rada, stavební technik projektu dostavby science centra a výstavby 3D planetária.

Tři historické dýmníky byly v minulých dnech instalovány na tzv. Hetzerovy vazníky, které konstrukčně vymezují celou stavbu. Momentálně navíc získávají titanovo-zinkový povrch, který bude nakonec typický pro celou stavbu.

"Titan-zinek samozřejmě původní stavitelé v roce 1917 ještě neznali, historická budova měla střechu i krytinu dýmníků z pozinkovaného plechu. V souladu s památkáři jsme se ale pro planetárium rozhodli využít moderní materiál, který vypadá stejně, jako ten historický, má však delší životnost," doplnil Moravec.

Nové supermoderní planetárium získá Plzeň již na podzim příštího roku. Celý areál Techmania Science Center bude dokončen do poloviny roku 2014.

Reklama

Výběr článků

Načítám