Hlavní obsah

Sondu na měření radioaktivního záření nakonec přejel traktor

Novinky, Václav Houfek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý 7. srpna si vědecký svět připomněl sté výročí objevu kosmického záření fyzikem Victorem Franzem Hessem. Sondu na měření radioaktivity v atmosféře, vypuštěnou v Praze na počest tohoto výročí, nakonec přejel traktor.

Foto: Václav Houfek

Napouštění balonu Böhmen před startem.

Článek

Rakouský fyzik Victor Franz Hess uskutečnil 7. srpna 1912 průlomová měření během letu balónem z Ústí nad Labem. Pro jeho nejdůležitější pokus poskytl Německý vzduchoplavecký spolek v Čechách (se sídlem v Teplicích-Šanově), balón Böhmen a především tu získal nejlepší dostupný balónový plyn vodík, který vyráběl tehdejší Rakouský spolek pro chemickou a hutní výrobu Ústí nad Labem, dnes známý jako Spolchemie.

Startovalo se tedy 7. srpna 1912 v 6.12 hodin v areálu ústecké chemičky. Balón vystoupal až do výšky 5350 metrů a přistál 50 kilometrů od Berlína. Během Hessových měření v různých výškách letu a po přistání došel vědec k závěru, že se vzdáleností od povrchu zemského intenzita záření roste, tudíž že není původu zemského a jeho jediným možným zdrojem je vesmír. Definitivně tím potvrdil existencí záření, které dostalo jméno kosmické. Hessův objev měl zásadní význam pro další rozvoj fyziky elementárních částic. V roce 1936 získal Victor Franz Hess za svůj objev Nobelovu cenu za fyziku.

Na počest tohoto výročí 7. srpna 2012 odstartovala z observatoře Českého hydrometeorologického ústavu v Praze-Libuši v 7.12 letního času meteorologická sonda, která sledovala úroveň radioaktivního záření. Akce se uskutečnila za patronace významného astronoma a astrofyzika RNDr. Jiřího Grygara CSc. Výsledky měření vertikálních profilů radioaktivity (beta a gama záření) byly zveřejněny on-line. Sonda dosáhla výšky 33 982 m, kde byl tlak 7,2 hPa. Stoupala průměrnou rychlostí 339,3 m/min. Let sondy ukončil volný pád v prostoru mezi Sobotkou a Jičínem. Sonda byla úspěšně lokalizována, ale bohužel ji před vyzvednutím stihl přejet traktor.

Do 15. litopadu letošního roku se mohou s historií tohoto objevu seznámit také návštěvníci Muzea města Ústí nad Labem na výstavě Ústí ve službách vědy. Vedle více než dvou desítek významných průkopníků vědy a techniky z Ústecka je zde významné místo přisouzeno právě Victoru Franzi Hessovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám