Hlavní obsah

Sociálně terapeutické dílny: Normální život pro duševně nemocné klienty

Novinky, Petra Kučerová

Vyprat, uvařit večeři nebo zajít na úřad – pro většinu z nás jsou tyto činnosti běžnými denními úkony, nad kterými vůbec neuvažujeme. Pro lidi s duševním onemocněním ale mohou být nepřekonatelným problémem. Právě pro ně otevírá 1. července uherskohradišťská Diakonie – středisko CESTA novou službu.

Foto: Jarmila Burdová - Ateliér Jára

Sociálně terapeutické dílny jsou podanou rukou klientům s duševním onemocněním. Ilustrační foto.

Článek

„Služba s názvem Sociálně terapeutické dílny je určena pro dospělé lidi ve věku od 18 do 65 let, kteří trpí duševním onemocněním. Cílem je v rámci možností naučit klienty soběstačnosti a posilovat u nich sebedůvěru tak, aby se naučili samostatně žít, v ideálním případě si našli a udrželi práci,“ informovala ředitelka střediska CESTA Zuzana Hoffmannová.

Služba bude dostupná od pondělí do pátku v Uherském Hradišti v sídle střediska (Na Stavidle 1266, Uherské Hradiště), v době od 8 do 15 hodin, a to bezplatně.

Najít a udržet si práci

Při posilování schopností a nácviku dovedností u klientů se pracovníci zaměří především na péči o vlastní osobu, tedy už zmiňované vaření, úklid nebo praní.

„Nebude ale chybět ani nácvik komunikace s úřady, vyřizování osobních záležitostí, podpora při zvládání projevů nemoci nebo hospodaření s finančními prostředky. Vše bude probíhat jak nanečisto v dílně, tak naostro v terénu,“ uvedla Hoffmannová. Součástí služby je rovněž nácvik pracovních dovedností, které by měly vést k získání a udržení práce.

„V tomto smyslu se budou učit například chodit na čas, spolupracovat ve skupině, dodržovat domluvené schůzky a podobně,“ dodala Zuzana Hoffmannová.

Zájemci o využívání služby se mohou hlásit na čísle 604 298 294 nebo na e-mailu: reditelstvi@strediskocesta.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám