Hlavní obsah

Sobota ve znamení historických šachet

Novinky, Josef Kubíček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na sobotu 9. září připadá mimo jiné i Den horníků. Všem nadšencům do hornictví a průmyslových památek se naskytla opravdu ojedinělá šance navštívit areál uzavřeného dolu Petr Bezruč na Hladnovském kopci ve Slezské Ostravě, ale také možnost prohlídky památkového dolu Michal v Michálkovicích.

Foto: Josef Kubíček

Důl Petr Bezruč

Článek

Výjimečné na dole Bezruč bylo to, že se mohlo vystoupat nahoru na zachovalou a opravenou těžní věž po schodech, kterých bylo nutné zdolat údajně 125. Zájem byl opravdu veliký a na věž se vydávaly nejen celé rodiny i s menšími dětmi, ale i důchodci. Odměnou za námahu s trochou odvahy při výstupu, byl krásný rozhled a pohled nejen na město Ostravu a okolí, ale při počasí, které v tento den přálo, byly vidět Beskydy a dalo se dohlédnout až do blízkého Polska.

Vlastník areálu, státní podnik Diamo, který se v Moravskoslezském kraji stará o areály bývalých černouhelných dolů, se tímto připojil k oslavám 750. výročí první písemné zmínky o Ostravě. Důl Bezruč byl nejhlubším dolem v České republice a letos také uplynulo 175 let od jeho založení. Pro tuto akci bylo připraveno promítání filmů, výstava fotografií a infopanelů s hornickou tematikou, prezentace digitalizace podzemí dolu a další.

Důl Terezie na Polské Ostravě byl založen ředitelem Rudolfovy hutě Josefem Grossem v roce 1842 a název dostal po jeho manželce. Původní název dolu vydržel až do okupace, kdy byl změněn na Bergschacht, v roce 1946 dostal důl název - Petr Bezruč po našem národním umělci, pod kterým je znán dodnes. Důl byl založen jako mělký, na hlubinný byl přebudován v roce 1862. Při velké rekonstrukci a modernizaci v letech 1900-1904 byla obnovena koksovna a sloužila do roku 1922. Po tomto roce zůstala pouze úpravna koksovny, která byla spojena lanovkou vedoucí nad městem s koksovnou Karolinou.

Za dobu existence se z dolu vytěžilo odhadem 60 miliónů tun uhlí z hloubky dosahující až 1350 metrů. Uhlí z dobývacího prostoru Slezská Ostrava patřilo díky mimořádným koksovatelným vlastnostem k nejvíce oceňovaným druhům. Těžba v dole Petr Bezruč skončila 30. června 1992 a obě jámy byly zasypány. Z památkově chráněných objektů zůstaly zachovány jámová budova a sdružená vzpěrová těžní dvojvěž z let 1902 a 1917, strojovna těžního stroje číslo 1 a strojovna pomocného těžního stroje s elektrickým pomocným těžním strojem z roku 1914.

Na závěr jen poznámka, že je ke škodě možnost vidět Ostravu a její okolí z nejvyššího místa nad městem pouze výjimečně, což je možná dáno především zajišťováním a dodržováním bezpečnosti při podobných akcích tohoto druhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám