Hlavní obsah

Snowboardistku srazil lyžař, od těžce zraněné dívky ujel

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedmnáctiletou dívku na snowboardu srazil neznámý lyžař ve čtvrtek odpoledne v lyžařském areálu Klínovec Sever. Lyžař od těžce zraněné dívky ujel, aniž jí poskytl pomoc.

Foto: HS ČR

Ilustrašní foto

Článek

Nehoda se stala kolem třetí hodiny odpoledne. Podle svědků, kteří se v té době pohybovali na sjezdové trati, lyžař ihned po srážce ujel, aniž by dívce poskytl pomoc. Pracovníci lyžařského areálu poté povolali záchranáře Horské služby.

„Dívku jsme hned na místě vyšetřili. Silně ji bolela hlava, stěžovala si na bolesti v oblasti hrudní páteře a kolem žeber. Posléze se zmínila i o tom, že jí brní nohy,“ popsal stav zraněné snowboardistky náčelník Horské služby Krušné Hory Miroslav Güttner s tím, že příznaky mohly znamenat těžký úraz páteře. Dívka naštěstí měla ochrannou přilbu.

Záchranáři požádali o spolupráci vrtulník Letecké záchranné služby z Ústí nad Labem. Dívku poté stabilizovali do vakuové matrace a šetrně jí na saních za sněžným skútrem dopravili na vrchol Klínovce ke stanici Horské služby. Zde si zraněnou převzala posádka vrtulníku LZS, která jí poté transportovala k dalšímu ošetření do nemocnice v Ústí nad Labem.

„Důrazně apeluji na lyžaře, aby jezdili na sjezdovkách i mimo ně ohleduplně k ostatním a dodržovali Desatero FIS pro bezpečný pohyb na sjezdových tratích. Povrch na nich je nyní umrzlý a velice tvrdý, proto i pád s ochrannou přilbou může v důsledku přinést těžká zranění,“ varoval návštěvníky Güttner.

Podobnou situaci řešili ve čtvrtek odpoledne i na sjezdovce v Janských Lázních, kde se střetl nezletilý chlapec se zahraničním turistou. "Chlapec byl se zlomeninou horní končetiny transportován do nemocnice v Trutnově. Proč a jak k uvedené nešťastné události došlo, v současné době zjišťujeme," uvedl policejní mluvčí Udo Ertner.

Výběr článků

Načítám