Hlavní obsah

Smutná zpráva z Divadla Radost: zemřela herečka Eva Jurůjová

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brněnskému divadlu Radost jeho název sedí. Řadě generací dětských diváků, ale i dospělým přináší léta inscenace plné hudby, zpěvu, humoru a veselí. Tentokrát však z Radosti přišla smutná zpráva.

Foto: Archiv Divadla Radost
Článek

21. září po marném zápase s těžkou nemocí zemřela dlouholetá členka souboru, herečka Eva Jurůjová (*19. 4. 1956 – †21. 9. 2016).

V Radosti působila třicet pět let, odešla předčasně ve věku pouhých šedesáti let. Eva Jurůjová svou povahou a chováním jako by název divadla ztělesňovala, byla jeho živou vizitkou. Vždy usměvavá, příjemná, srdečná, do okolí vyzařující pohodu a dobrou náladu.

Její kolegové napsali: „V dubnu jsme jí přáli k šedesátinám jen a jen zdraví, mysleli na ni a obdivovali její statečnost a optimismus. Bohužel ne všechna přání se vždycky vyplní… Pokud si někdo vzpomene na osmdesátá a devadesátá léta, určitě si vybaví její něžnou, krásně zpívající Studánku ze scénického provedení Otvírání studánek B. Martinů, titulní postavu z inscenace Pohádka o Carevičce a sedmi bohatýrech, Sněhurku ze stejnojmenné pohádky.

Ve výčtu bychom mohli pokračovat, přes nesmírně úspěšné představení Když jde kůzle otevřít, které Eva hrála skoro dvacet let, až k těm rolím zcela nedávným – Lady Madonně v inscenaci Beatles či titulní roli ve hře O líné babičce. „Jediná evropská herečka, která hraje na basklarinet,“ řekl kdysi o Evě ředitel Radosti, když jí předával cenu za herecký výkon. Ale navíc byla Eva ještě báječná kolegyně, pohodová a optimistická, „klidná síla“ stmelující soubor. Je hodně těžké si uvědomit, že tohle všechno jsme nenávratně ztratili. Budeme na Evu vzpomínat s úctou a láskou.“

Nejen kolegové z divadla. Také mnozí diváci, kteří třeba dávno vychodili školu, v docházce do divadla však pokračovali s dětmi. Radost totiž vychodit nelze a ti, kteří ji uměli dávat, přetrvávají v paměti…  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám