Hlavní obsah

Smetanovské dny v Plzni byly slavnostně zahájeny

Novinky, Marek Velebný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zahajovací koncert 33. ročníku festivalu Smetanovské dny, pořádaný Plzeňskou filharmonií o. p. s., se v Kulturním domě Peklo v Plzni konal v sobotu 2. března.

Foto: Marek Velebný

Organizátorky z Plzeňské filharmonie: zleva PR Soňa Kratochvílová s ředitelkou Lenkou Kavalovou

Článek

Pražský soubor Esemble Inégal přednesl mši Missa Sanctissimae Trinitatis od Jana Dismase Zelenky jako plzeňskou novodobou premiéru k 150. výročí prvního uvedení Zelenkovy hudby v Čechách. Koncertu se zúčastnil primátor města Plzně Martin Baxa a náměstkyně pro kulturu Eva Herinková.

Letošní ročník plzeňských Smetanovských dnů je organizován Plzeňskou filharmonií, proto před začátkem koncertu uvítala primátora ředitelka Plzeňské filharmonie Lenka Kavalová. Krátce před zahájením promluvili i zástupci hlavních sponzorů Smetanovských dnů - a to Plzeňského Prazdroje a FC Viktoria Plzeň. Slavnostní koncert byl nahráván Českým rozhlasem Plzeň.

Smetanovské dny potrvají v Plzni do 21. března - kromě hudební části a off-programu jsou součástí Smetanovských dnů i výstavy v Západočeské galerii, Západočeském muzeu a Studijní a vědecké knihovně Plzeňského kraje.

Smetanovské dny formálně začaly 9. února Plzeňským masopustem. Hudební část festivalu například přinese: ISHA trio, Virtuosi di Praga, Sedláčkovo kvarteto, Orbis trio, fenomenálního ruského violoncellistu Denise Shapovalova nebo Pražskou komorní filharmonii. Off-program nabídne například Dashu a Rozhlasový Big Band Gustava Broma nebo Blízká setkání Zory Jandové a Zdeňka Merty.

Reklama

Výběr článků

Načítám