Hlavní obsah

Slováčtí divadelníci vykročili do nové sezóny

Novinky, Blanka Šmejdovcová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lenošili na chalupách, grilovali, probírali myslivost i vaření, výletovali a věnovali se rodinám, fandili filmu na Letní filmové škole, někteří vyrazili i k moři. Herci Slováckého divadla v Uherském Hradišti měli pestré léto. Snažili se odpočívat a na divadlo nemyslet. Ale jsou zpět v plné síle!

Foto: Marek Malůšek

Irena Vacková a Jiří Hejcman v úspěšné komedii Nájemníci.

Článek

Setkáním všech zaměstnanců Slovácké divadlo v Uherském Hradišti zahájilo v pondělí 21. srpna novou sezónu 2017/2018. Ta je v pořadí už dvaasedmdesátá a diváci se letos opět mají na co těšit. O tom, že uherskohradišťští divadelníci nelení, přestože se prázdniny ještě neskončily, se mohou příznivci Slováckého divadla přesvědčit už tuto sobotu 26. srpna.

„Ano, mohu potvrdit, že novou sezónu 2017/2018 neoficiálně startujeme už tuto sobotu na festivalu Divadelní Luhačovice 2017. V malebném lázeňském prostředí odehrajeme komedii kanadské autorky Caroline Smithové Čarodějnice v kuchyni," prozradil tiskový mluvčí Slováckého divadla a herec Josef Kubáník.

„Zároveň zveme všechny zájemce na doprovodnou festivalou akci, výstavu fotografií Marka Malůška ze zákulisí Slováckého divadla v hale Vincentka v Luhačovicích, která potrvá až do soboty 26. srpna,” dodal.

Hru divadlo během divadelní sezóny uvádí v rámci alternativní dramaturgické linie SLoffÁCKÉ DIVADLO  v netradičním prostoru uherskohradišťské restaurace Beef & Beer. Slováčtí herci ji nastudovali v režii Michala Skočovského jako první v Evropě. Hlavní role ztvárňují Monika Horká, Jaroslava Tihelková a Josef Kubáník v alternaci s absolventem brněnské JAMU Viktorem Zavadilem.

Prvním poprázdninovým titulem na domácí scéně bude v úterý 5. září komedie Michaela Cooneyho Nájemníci režiséra Zdeňka Duška. Ta rovněž oficiálně zahájí novou sezónu 2017/2018.

„Komedie plná omylů a záměn vypráví trochu ztřeštěnou anekdotu, na jejímž počátku přijde hlavní hrdina jménem Erik Swan na vychytralý způsob, jak pohodlně žít z podvodně získaných sociálních dávek. Dlouho mu všechno skvěle vychází, leč jednoho dne se mu situace vymkne z rukou,” přibližuje dramaturgyně Slováckého divadla Iva Šulajová.

V inscenaci, která je na repertoáru už od roku 2013 a v květnu oslavila osmdesátou reprízu, excelují Jiří Hejcman, Tereza Novotná, Zdeněk Trčálek, David Vaculík, Pavel Hromádka, Josef Kubáník a další. Představení začíná v 19 hodin.

Měsíc nad řekou režisérky Anny Petrželkové v podání herců Slováckého divadla je jednou z nejlepších inscenací, jaké v poslední době vznikly na českých jevištích. Potvrzuje to fakt, že inscenace byla pozvána na nejprestižnější divadelní festival u nás, Mezinárodní festival Divadlo Plzeň. Přehlídka každoročně hostí ty nejlepší divadelní počiny Evropy.

„Měsíc nad řekou patří k inscenacím, které vyvolávají už od premiéry rozporuplné reakce. Stačí připomenout diváka, jenž během představení hlasitě volal, že režisérka je kráva (dotyčný se poté hercům i celému divadlu omluvil), na opačné straně jsou pak diváci, kteří na konci tleskají vestoje,” uvažuje mluvčí slovácké scény a herec Josef Kubáník.

„Podařilo se nám to, co je na divadle nejcennější. Vyvolávat emoce. Chceme provokovat, dráždit, nutit publikum k přemýšlení, proč jsou věci tak, jak je vidí,” dodal ředitel Slováckého divadla Michal Zetel. Do západočeské metropole vyrazí inscenace v neděli 17. září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám