Hlavní obsah

Slovácko v tradici aneb Vzdejme hold rukodělné výrobě

Novinky, Lenka Durďáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letos již pátým rokem představí Region Slovácko jedny z nejlepších tradičních výrobců, nositele ochranné známky Tradiční výrobek Slovácka. V Redutě v Uherském Hradišti se v sobotu 15. listopadu od 9 hodin představí téměř všech 56 výrobců.

Foto: Lenka Durďáková

V. Přehlídka Slovácko v tradici

Článek

Atmosféru dokreslí svatomartinská vína a slovácké speciality, to vše s bohatým kulturním programem.

Během celého dne se na řemeslném jarmarku v prostorách Reduty prezentují a představují všichni výrobci, kteří jsou nositeli ochranné známky Tradiční výrobek Slovácka. Výrobky je možné si nejen zakoupit, ale i zkusit vyrobit pod odborným i laskavým dohledem mistrů řemesel.

Přímo před očima návštěvníků se pod šikovnýma rukama rodí panenky a panáčci z kukuřičného šústí, ošatky, koše a košíky, dřevěné formy, struhadla, misky, keramika, tkaniny, do tajů techniky batikovaných, zelových, škrabaných či oplétaných kraslic zasvětí zručné malérečky.

Ani na kroje, obuv, opasky a další krojové součásti nezapomínáme, šikovní ševci, švadlenky či vyšívačky Vám vezmou míru přímo na místě. Dopoledne budou výrobcům, kterým byla ochranná známka udělena v letošním roce, slavnostně předány certifikáty.

Tradici Slovácka v té bytelné podobě již tradičně budou dokreslovat kulinární speciality od vdolečků přes patenty, třísky, povidla, chléb, koláče, perníčky, nudle.

Začátkem října tohoto roku vydal Region Slovácko i Kuchařku tradičních pokrmů na Slovácku II, ze slováckých specialit v kuchařce uvedených bude sestaveno bohaté menu. A pozor, péci a připravovat budou redaktorky a redaktoři kuchařky.

Kulturní program je věnován Východnímu Slovácku, těšit se můžete na CM Pajtáš, FS Vlčnovjan s CM Čardáš a Plkotnice, budeme rovněž promítat filmy z Východního Slovácka.

Tou pomyslnou „třešničkou na dortu“ bude slavnostní otevření prodejní expozice Tradiční výrobek Slovácka, kterým i přes všechny zvyklosti V. Přehlídku Slovácko v tradici v 9 hod. za zvuků CM Pajtáš v prostorách Jezuitské koleje zahájíme.

Reklama

Výběr článků

Načítám