Hlavní obsah

Slovácké muzeum chystá výstavu věnovanou vojenským dějinám Uherského Hradiště

Novinky, Lenka Durďáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovácké muzeum v Uherském Hradišti oslovilo veřejnost s žádostí o zapůjčení předmětů (oděvních doplňků, výzbroje, výstroje, upomínkových předmětů, pohlednic a dalších) vztahujících se k první a druhé světové válce k připravované výstavě Dobývání Uherského Hradiště / Válečné a vojenské dějiny města.

Foto: Archiv Slováckého muzea

Okupační vojsko na Masarykovoě nám. v Uh. Hrdaišti,, 15. 3. 1939

Článek

Výstava bude zahrnovat válečné a vojenské dějiny města od jeho založení ve 13. století až do roku 1945.

Cílem je dokumentovat nejen období, kdy Uherské Hradiště bylo nedobytnou pevností, ale také dobu po zrušení pevnosti, neboť i poté – konkrétně v 19. století – město hrálo z hlediska vojenství významnou roli a v určitých obdobích ve městě dlely či jím procházely vojenské jednotky rakouské, saské a pruské. A v období napoleonských válek také ruský Essenův sbor, který již nestihl zasáhnout do bitvy u Slavkova. Po ní se v nejbližším okolí města (konkrétně ve Starém Městě)  na čas usadily i jednotky Napoleonovy armády…  

Zeptali jsme se PhDr. Blanky Rašticové, historičky Slováckého muzea, o co konkrétního muzeum projevuje zájem a co jaké materiály jsou již v dostatečné míře zastoupeny.

„Z období obou světových válek máme zájem především o doklady vojenského působení uherskohradišťských občanů na bojištích, ať již se jedná o fotografie, upomínkové předměty či konkrétní předměty (vojenské známky, části výstroje atp.). Obzvláště bychom přivítali fotografie dokumentující německá vojska v Uherském Hradišti během okupace, v muzeu jich máme jen několik, vztahujících se k 15. březnu 1939. Určitě bychom využili fotografie z doby, kdy se k městu blížila fronta a obyvatelstvo bylo nasazeno na kopání krytů, protitankových příkop za Mařaticemi od Staré Moravy přes Zelnici, Kopce až k Sadům. Scházejí nám také fotografie, které by zachytily ústup německých a maďarských jednotek z města (postupovaly směrem na Jarošov a Staré Město). A z doby osvobození pak příchod zejména rumunských jednotek.”

O čem sníte, aby se objevilo?

„Moc bychom si přáli získat pro výstavu pamětní listy, které byly po osvobození předávány pozůstalým po obětech nacismu na Masarykově náměstí a velkým přáním je získat alespoň část uniformy rumunských jednotek, což je vzhledem k situaci rumunské armády na konci války přání nesplnitelné…

Ještě bych ráda dodala – 15. března 1939, když Němci obsazovali Hradiště, vařili dopoledne na náměstí guláš a nabízeli jej k ochutnání kolemjdoucím – v pozadí stáli vojenští fotografové, aby mohli získat snímky, dokumentující, že Němci poskytují „pomoc hladovému českému obyvatelstvu“ – to by byla paráda, sehnat snímek té polní kuchyně!

Vzhledem k tomu, že na naši výzvu zatím reagovali jen tři lidé, budeme vděční, když se najdou ještě další,” dodala Blanka Rašticová.

Výstavu připravuje Slovácké muzeum na 9. dubna a všechny zapůjčené předměty budou po skončení výstavy (září 2015) opět vráceny majitelům. Veškeré materiály mohou lidé přinést do hlavní budovy Slováckého muzea v Uherském Hradišti ve Smetanových sadech (pondělí – neděle 9.00–12.00 a 12.30–17.00 hod.), kde budou proti potvrzení převzaty.

Reklama

Výběr článků

Načítám