Hlavní obsah

Slovácké divadlo uvede premiéru slavné Čapkovy hry Válka s mloky

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 17. listopadu bude na jevišti Slováckého divadla v Uherském Hradišti uvedena poslední letošní premiéra. Po dlouhých čtrnácti letech se tady vrací dílo Karla Čapka. A rovnou jde o jeden z jeho nejslavnějších titulů - Válku s mloky.

Foto: archiv SD UH

V sobotu 17. listopadu uvede Slovácké divadlo premiéru hry Karla Čapka Válka s mloky.

Článek

„Na románu Karla Čapka nás zaujalo zejména jeho ústřední téma - postupně vzrůstající ohrožení lidstva, které vede od banální úsměvné historky až ke katastrofě,“ vysvětlil dramaturg novinky Libor Vodička. „Posunuli jsme děj do současnosti. Jako by začínal v polovině třicátých let minulého století v Čapkově době a postupně se rozvinul až do strašného konce naší nedávné minulosti. Vzpomeňme například na hrůzné důsledky červencové povodně roku 1997. I tenkrát nám mnohdy příroda vracela, co kdosi před námi nedomyslel,“ dodává dramaturg.

„Náš příběh Války s mloky je rámcován dobou přesně v den před mými osmnáctinami. V den, kdy můj rodný barák na Valachách praskl a sousedův byl za týden stržen,“ doplnil dramaturga představitel jedné z hlavních rolí Zdeněk Trčálek a popsal zároveň, jak reagoval, když se dozvěděl, že divadlo Válku s mloky na repertoár nasadí. „Říkal jsem si: Proč právě tenhle prvorepublikový, obstarožní kus?“ přiznává se upřímně. „Velice jsem se ale mýlil! To očekávání katastrofy, ať už jakékoli, tak nějak visí ve vzduchu pořád, vůbec jsem si na začátku neuvědomoval, jak moc je ta hra aktuální,“ dodává herec. Vedle něj se v novince představí Vladimír Doskočil, Jitka Josková, Monika Horká, Kamil Pulec a téměř celý soubor divadla.

Zajímavá je postava režiséra - Slováckému divadlu se podařilo ke spolupráci získat známého Doda Gombára. „Jsem moc rád, že divákům představíme rukopis další výrazné osobnosti a jsem přesvědčený, že budou opět na divadlo pyšní, až uvidí, co s našimi herci dokázala,“ uvedl ředitel slovácké scény Igor Stránský.

Válka s mloky bude mít premiéru v sobotu 17. listopadu od 19 hodin ve scéně hostující Lucie Labajové, v kostýmech Evy Jiřikovské a s hudbou Roberta Mankoveckého.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám