Hlavní obsah

Slezskoostravský hrad přichystal víkendový program Velikonoce na hradě

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slezskoostravský hrad v sobotu 31. března nabídl víkendový program nazvaný Velikonoce na hradě. Pokračovat bude v neděli 1. dubna.

Foto: Josef Zajíc

Velikonoce na hradě 31.3.2012

Článek

Na hlavním hradním náměstí se návštěvníci mohou seznámit s výrobními postupy různých řemesel souvisejících s Velikonocemi. Mohou vidět, jak se z proutí vyplétají tatary, karabáče či stuhami ozdobené pomlázky. Jiný řemeslník předváděl výpal keramiky systémem Raku. Zhotovená keramická soška se vypálí v peci při teplotě 1050 stupňů, nechá se vychladnout v pilinách a ve vodě očistí. Keramika získá  kovovou patinu. Jiný řemeslník návštěvníkům předváděl, jak z kusu dřeva sekyrou vyrábí naběračku a "dědovou mísu".

Po celé ploše a ještě v přilehlých sálech si mohou návštěvníci zakoupit malovaná vajíčka z různých materiálů, různé velikosti a krásy. Je zde nabídka interaktivního programu pro děti, které si mohou vajíčka podle libosti vymalovat samy. Samozřejmě se zde prodává nepřeberné množství pochutin, které souvisejí s oslavou rychle přicházejících Velikonoc.

Pořadatelé v sobotu připravili pro návštěvníky již od 10 hodin bohatý doprovodný, kulturní program. Mohli vidět vystoupení lidové hudby a lidových tanců Olšina a Olšinka z Orlové. Soubor diváky postupně seznamoval nejen s lidovou kulturou, ale také s dějinami regionu okolo města Orlová.

V přestávce byla vyhlášena soutěž pro děti-jedlíky - kdo nejrychleji sní velikonočního beránka. Soutěž trvala 3 minuty a 14 sekund. Po tu dobu závodící čtveřici hrála hudba. Vyhrál Dominik, který v uvedeném čase snědl největší kus. Rozjedeného beránka si mohli nechat a ještě dostali malé odměny.

Pak přišli na řadu kejklíři a komedianti. Dále vystoupil folklorní soubor Holůbek a cimbálová muzika. Program pokračoval až do 18 hodin.

V neděli 1. dubna od 10 hodin program Velikonoce na hradě pokračuje.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám