Hlavní obsah

Slezská tvorba v Opavě si spolupráci s budoucími ekonomy pochvaluje

Novinky, Libuše Miarková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoční ozdoby za 12 miliónů korun zhotovili v letošním roce zaměstnanci výrobního družstva Slezská tvorba v Opavě. Zhruba polovina produkce putuje na export. Největšími odběrateli jsou zákazníci v USA, Německu, Rakousku, Itálii, Francii, Švýcarsku a Nizozemsku.

Foto: Archiv výrobního družstva Slezská tvorba v Opavě

Ručně zdobené vánoční ozdoby obdrželi i autoři tří nejlepších semestrálních prací.

Článek

Jakým směrem se Slezská tvorba bude ubírat v příštím období? To bylo téma semestrálních prací studentů Ekonomické fakulty Vysoké školy báňské – Technické univerzity v Ostravě v zimním semestru 2015/2016.

Aby studenti mohli předložit variantní návrhy opatření ke zvýšení růstového potenciálu výrobního družstva v časovém horizontu dvou let, předseda představenstva Jaroslav Veverka poskytl budoucím ekonomům všechny nezbytné podklady.

Sedm týmů ve finále

Semestrální práce zhotovilo pětadvacet dvoučlenných týmů. Sedm z nich postoupilo do finálového kola. Jakým konkrétním úkolům se studenti věnovali?

Například Veronika Majerová s Petrou Ondřejovou se pokusily rozšířit sortiment o skleněné šperky a zdobení pomocí techniky fusing. Roman Bajger s Filipem Hanákem se snažili více proniknout na polský trh, Markéta Lindovská s Annou Frundinou se věnovaly vitrážové malbě a zjišťovaly možnosti exportu na Ukrajinu.

Pavol Králik s Lukášem Stříbrným se pokusili zavést do výroby produkt na inhalaci tabákových výrobků. Ondřej Bečička s Anetou Dokoupilovou přemýšleli o dalších možnostech rozšíření maloobchodního prodeje v České republice a Nikola Ambrožová s Janou Běčákovou přišly s návrhem dekorativních výrobků ze skla, které by mohly mít úspěch na našem i zahraničním trhu. 

„Pro nás to bylo velmi motivující. Nahlédly jsme totiž přímo pod výrobní pokličku. S Nikolou jsme přitom hledaly takové produkty, které se netýkají pouze zimní sezony,“ uvedla Jana Běčáková. Obě studentky navrhly skleněná dekorativní vajíčka, kahany, závěsné koule a svícny. „Přitom jsme se snažily neodklonit se od dlouholeté tradice ručních skleněných produktů,“ dodala Nikola Ambrožová.

Nápady studentů v šuplíku neskončí

„Potěšilo mne, že studenti přistupovali k tvorbě semestrálních prací opravdu zodpovědně,“ ocenil Jaroslav Veverka, předseda opavského výrobního družstva.

„Podněty vysokoškoláků se budeme zabývat počátkem příštího roku. Určitě využijeme nápady Nikoly Ambrožové a Jany Běčákové. A také ostatních studentů, kteří navrhli zajímavé a přitom pro Slezskou tvorbu doposud netradiční výrobky. U nich ještě musíme vypracovat ekonomický a technologický rozbor realizace v podmínkách našeho družstva,“ dodal Jaroslav Veverka.

Zájem o spolupráci s dalšími firmami

Dlouholetou spolupráci s vedením opavského výrobního družstva si pochvaluje pedagožka ostravské Ekonomické fakulty Jindra Peterková, která se studentům věnuje v rámci předmětu Ekonomika a řízení podniku.

„Rádi bychom navázali kontakt i s dalšími firmami Moravskoslezského kraje. Naši studenti větší propojení s výrobní praxí vítají a dosavadní zkušenosti ukazují, že takovýto druh spolupráce je prospěšný pro obě strany,“ zdůraznila pedagožka Ekonomické fakulty.

Firmy, které by měly zájem spolupracovat se studenty ostravské Ekonomické fakulty, se mohou obrátit přímo na Jindru Peterkovou: jindra.peterkova@vsb.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám