Hlavní obsah

Slavnosti zámeckých labyrintů na zámku Loučeň

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na zámku Loučeň pořádají dne 7. července slavnosti. Za pět let již otevřeli 11 labyrintů a bludišť, které dostali zámek na 10. nejvyhledávanější místo v ČR. Oslavy budou provázet hry a soutěže v labyrintariu i koncert.

Foto: zámek Loučeň
Článek

Labyrintárium - soubor již 11 labyrintů a bludišť přitahuje návštěvníky ze všech koutů republiky. První z nich bylo otevřeno před pěti lety, proto letos bude také program bohatší." První červencová sobota, která je nejblíže datu otevření labyrintů, je tradičně vyhrazena zámecké slavnosti Narozeniny zámeckých labyrintů. Letos ale slavíme půlkulatiny, takže program bude bohatší, než obvykle", slibuje Jiří Senohrábek, manažer zámku Loučeň.

Od dopoledne bude v zámeckém parku probíhat celodenní hra spolu s velkou hrou v bludištích s Araby i Černochy, kteří budou zadávat dětem soutěžní úkoly. Evropu bude zastupovat hrůzný Minotaurus, napůl člověk, napůl býk, který byl až do svého přemožení Théseem krutým správcem nejslavnějšího labyrintu světa, jehož trosky dodnes obdivují turisté v krétském Knóssu. Tyto a další podobné multikulturní postavy mají ukázat, že labyrinty jsou fenoménem známým takřka ve všech světových kulturách, kde mají úkol především zklidnit zběsilé životní tempo, či dobít ztracenou energii.

Vrcholem slavnosti po rozkrájení obřího pětipatrového dortu bude požehnání v zámeckém kostele Nanebevzetí P. Marie, které začne v 16 hodin. Kostel prošel na jaře velkou rekonstrukcí fasád a také se podařilo po půlstoletí nečinnosti zprovoznit kostelní hodiny, které dnes odbíjejí každou čtvrthodinu. Zámecký kostel byl hodinami osazen roku 1853 díky tehdejší zámecké paní Isabele Thurn Taxis. Krátkého slavnostního obřadu v nově opraveném kostele, jenž bude zakončen hudebním vystoupením, se ujme osobně litoměřický biskup Jan Baxant.

Součástí slavnosti bude také rozkrojení slavnostního pětipatrového dortu, klauni a balónková show. "Když má pět let dítě, obvykle jeho dort nazdobíte pěti svíčkami. Když oslavují pět let labyrinty, pak je potřeba pětipatrového dortu. Aby ho mohli ochutnat všichni malí kamarádi labyrintů přítomní na oslavě," říká Jiří Senohrábek. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám