Hlavní obsah

Slavnosti svobody v Plzni navštívily desetitisíce lidí

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyřdenní Slavnosti svobody v Plzni podle odhadů pořadatelů a bezpečnostních složek od čtvrtka do neděle přilákaly mezi 40 tisíci až 50 tisíci lidmi.

Foto: Magistrát města Plzně

Belgičtí a američtí veteráni se do Plzně vrací každý rok.

Článek

Z akcí měla největší úspěch sobotní Ride of Freedom, kdy kolonu se 13 belgickými a americkými veterány přišlo pozdravit celkem téměř deset tisíc Plzeňanů a návštěvníků města.

Velký ohlas zaznamenali organizátoři i u soutěže pro rodiny s dětmi Z Normandie do Plzně, z kulturního programu pak u sobotního koncertu Marty Kubišové, které aplaudovalo na centrálním náměstí zhruba 3,5 tisíce posluchačů. Z pohledu bezpečnostních složek byly Slavnosti svobody 2016 poklidné.

„Návštěvnost blížící se k hranici 50 tisíc lidí je srovnatelná s jinými nevýročními roky oslav osvobození. Osobně jsem přesvědčen, že si návštěvníci slavnosti užili, obrovskou radost pak mám z velmi pozitivní reakce veteránů. Ti nám na závěrečné recepci slíbili, že pokud jim to zdraví dovolí, tak příští rok dorazí znovu,” uvedl primátor Martin Zrzavecký.

Doplnil, že z pohledu bezpečnosti při Slavnostech svobody nebyly zaznamenány žádné mimořádné události nebo činnost, která by výrazně narušovala veřejný pořádek, potíže nenastaly ani u žádného z bodů programu. Počet zásahů bezpečnostních složek nijak nevybočoval z běžného víkendového provozu.

„Slavnosti svobody nabídly řadu dojemných momentů, například při sobotní Ride of Freedom v areálu armádního střeleckého stadionu v Lobzích. Tam jsme spolu s veterány uctili památku Plzeňanů, kteří byli zavražděni za pomoc parašutistům v roce 1942. Silný byl okamžik, kdy veteráni Richard Piper a Earl Ingram poděkovali za velmi důležitý moment, uvedli, že jsou velice dojati a moc si váží toho, že mají příležitost poklonit se památce padlých Plzeňanů,” řekl první náměstek primátora Martin Baxa.

Podle Jany Komišové, vedoucí Odboru prezentace a marketingu Magistrátu města Plzně, se s úspěchem setkala letošní novinka, soutěž Z Normandie do Plzně. Rodiny s dětmi se v sobotu vydaly po připravených stanovištích, na nichž se ocitly v roli vojáka, a vyzkoušely si tak nábor do armády a základní výcvik, vylodění v Normandii, bitvu v Ardenách i osvobození Plzně.

„Trasu si prošla zhruba 1000 účastníků, pozitivně hodnotili to, že oslavy nabídly rodinný program,” řekla Jana Komišová.

Tradicí do budoucna by se mohla stát i další z letošních novinek, komentovaná ukázka vojenské americké techniky včetně předvedení střelby, kterou si v neděli od 11 do 13 hodin do areálu DEPO2015 přišlo užít kolem 1500 lidí.  

„Žádné závažné narušení pořádku nebylo, vše proběhlo v rámci mezí vymezených zákonem, za což bych chtěl poděkovat i účastníkům oslav,” zhodnotil čtyřdenní akci velitel Městské policie Plzeň Karel Mach. Slavnosti svobody si každý den vyžádaly nasazení několika desítek městských strážníků, zvýšené nasazení měla i Policie ČR.

Po skončení slavností se uskuteční jejich vyhodnocení, následně v druhé polovině května by již město chtělo začít s přípravou koncepce oslav pro rok 2017.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám