Hlavní obsah

Slavnosti města Mikulova mají bohatý program, určitě si vybere každý

Novinky, Jitka Sobotková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od pátku 23. května rozkvete Mikulov městskými oslavami. Během víkendu si přijdou na své milovníci historie, kultury, populární hudby i příznivci cimbálové muziky i dechovky. Centrum města ožije řemeslným jarmarkem a budou se nalévat moravská vína. Pestrý program je připraven také pro děti.

Foto: Jitka Sobotková
Článek

Městské oslavy propojují populární a hojně navštěvovanou Muzejní noc s folklorními vystoupeními na Náměstí i s koncerty populárních zpěváků. 

Také letos se do oslav zapojilo mikulovské sídlo břeclavského Státního okresního archivu, které v pátek pořádá den otevřených dveří. „Letošní ročník je zaměřen na vlastní bádání po předcích pomocí historické vědy zvané genealogie. Návštěvníci si mohou vyzkoušet nakreslit rodokmen či navrhnout osobní erb,“ zve na prohlídku ředitel Miroslav Svoboda.

Během muzejní noci na mikulovském zámku se návštěvníci setkají s historií, osobnostmi a příběhy, které po staletí patří k městu. „Vstup do všech expozic regionálního muzea bude po celý víkend zdarma,” informovala manažerka muzea Jana Frantelová.

Jedinečnou atmosféru budou mít také večerní prohlídky mikulovských kostelů, které se zapojily do celonárodní akce Noc kostelů. Návštěvníci si budou moci v pátek 23. května prohlédnout kostel sv. Václava, sv. Jana Křtitele a kapli sv. Šebestiána na Svatém kopečku.

Sobotní program na Náměstí zahájí místní dětské folklórní soubory, vystoupí malí tanečníci a zpěváčci ze zdejších škol a ze základní umělecké školy. Starosta města Rostislav Koštial zde také ocení děti a mládež za mimořádné školní i mimoškolní výkony, kterými přispěli k propagaci a dobrému jménu města.

„V sobotu v jedenáct dopoledne startuje na Náměstí soutěž Mikulovská cihla. Může se přihlásit kdokoliv a jeho úkolem bude donést co nejdál cihlu na trase z Náměstí přes zámeckou zahradu k zámku. Vítěz získá padesátilitrový sud kvalitního bílého vína. Na nejmenší hosty čeká soutěžní dopoledne také v zámecké zahradě, hry a úkoly připravil Dům dětí a mládeže,“ pozvala na akci Marcela Koňáková z pořadatelské společnosti Mikulovská rozvojová. 

Sobotní odpoledne a večer pak bude patřit koncertům různých hudebních žánrů. Vystoupí folkrockový zpěvák Slávek Janoušek v doprovodu Luboše Vondráka, muziku inspirovanou tradiční moravskou hudbou představí Tomáš Kočko & orchestr, dvojnásobní držitelé ceny Anděl. Pozvání přijala i mikulovská rodačka Markéta Poulíčková se skupinou RockStars. Hvězdou večera pak bude už po generace oblíbený Miro Žbirka. Na všechny koncerty je vstup volný.

V neděli oslavy pokračují na mikulovském Náměstí přehlídkou dětských cimbálových muzik, nazvanou Vzpomínka na Josefa Košuliče, dále mladou cimbálovou muzikou Cimbalmen a nedělní program uzavře dechová hudba Mikulovanka. 

V centru všeho dění bude na Náměstí také řemeslný jarmark, kvalitní moravská vína se budou nalévat během degustační přehlídky vín v kanovnických domech.

Reklama

Výběr článků

Načítám