Hlavní obsah

Slavnosti jablek a festival řemesel lákají na bohatý program

Novinky, Aleš Rudl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 4. října od 11 hodin vypuknou ve Strančicích u Říčan jablečné slavnosti. Společně s řemeslným trhem, pestrým programem a drakiádou proběhne jedna z největších akcí v regionu. Návštěvníky každoročně přitahují ochutnávky jablek od místních sadařů a soutěž o nejlepší jablečný zákusek.

Foto: archiv MAS Říčansko

V rámci jablečných slavností se může každá hospodyně nebo milovník pečení zapojit do soutěže o nejlepší jablečný moučník.

Článek

V areálu minigolfu u nádraží budou desítky místních i přespolních řemeslníků a výrobců, z nichž mnozí jsou držiteli regionálních značek, zaručujících jejich kvalitu a originalitu. Velké zastoupení budou mít držitelé místní značky regionu za Prahou – Zápraží. Potkáte zde i producenty z Polabí či Kraje blanických rytířů. Můžete si tak pro sebe či své známé pořídit různorodé výrobky, které jinde neseženete.

„Děti si budou moci vyzkoušet celou řadu workshopů a naučit se tak zručnosti a trpělivosti. Připraveno bude zdobení perníčků, hrnčířský kruh, řezbářství, drátování, kreativní jablečné dílničky, moštování jablek a řada dalších,“ uvedla Pavlína Filková, ředitelka MAS Říčansko. K zabavení ratolestí bude připraven historický kolotoč. Starší si mohou zastřílet na dobové střelnici.

Soutěž o nejlepší jablečný zákusek

Strančice jsou též známé pro své rozsáhlé jabloňové sady. Přijďte ochutnat a porovnat jednotlivé odrůdy od místních sadařů. Vaše chuťové preference pak společně určí tu nejlepší jablečnou odrůdu.

„Do soutěžního klání se též může zapojit každá hospodyně nebo milovník pečení. Stačí přinést svůj vlastnoručně udělaný štrúdl nebo jiný moučník z jablek. Registrace probíhá do jedné hodiny. Poté budou zájemci z řad návštěvníků dobroty hodnotit. Pro autory nejlepších moučníků jsou připraveny stylové ceny,“ vysvětlila další z organizátorů a autorka myšlenky jablečných slavností ve Strančicích Hana Jarošová.

Rovněž bude možné doplnit své domácí zásoby českými jablky od místních sadařů. To zajistí prodej jablek na místě a prodloužená otevírací doba v jablečných sadech. Slavnosti jablek doplní i ochutnávky moštů.

Pestrý program na pódiu i na poli

Zážitky také nasbíráte i po umělecké a hudební stránce. „Na pódiu se budou střídat pěvecká, taneční a další vystoupení. Pro nejmladší návštěvníky budou připraveny výpravné pohádky,“ dodala Michaela Hupcejová, ředitelka MC Lodička.

Ještě před samotným zahájením této tradiční akce proběhne na poli mezi Strančicemi a Všestary drakiáda se soutěží o nejlepšího draka. Celodenní zábavu si můžete užívat až do 17h.

Více informací naleznete na www.mas.ricansko.eu nebo na Facebooku

Výběr článků

Načítám