Hlavní obsah

Slavnosti českého chřestu zvou v sobotu do Hostína na Mělnicku

Novinky, Martin Tlustý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 10. května budou mít v Hostíně na Mělnicku opět své dostaveníčko milovníci kvalitního českého chřestu, kterému se u nás také říká špargl nebo asparagus.

Foto: CZ chřest

Takto nádherný bílý český chřest se pěstuje na píščitých polích v okolí vesničky Hostín u Vojkovic na Mělnicku.

Článek

Zdejší pískovité půdy chřestu maximálně svědčí. Kvalitní český chřest z této malé vísky se odtud exportuje po celé Evropě, některé zásilky však dokonce doputovaly až třeba do Emirátů a Japonska.

Chřest není zas tak úplně zelenina, ale vytrvalá bylina s oddenky a redukovanými šupinovitými listy. Po celém světě se vyskytují přes tři stovky druhů, standardně bývají v nabídce jeho tři základní podoby: bílý (pevnější a větší), zelený (štíhlý se špičatými výhonky) a fialový (podobný zelenému, barevně do fialova). Chřest původně pochází z dalekého Orientu a požívání pokrmů z něj má hned celou dlouhou řadu velmi blahodárných účinků na naše lidské zdraví.

Český chřest se na polích u Hostína pěstuje na více než stovce hektarů, pěstitelé by se v ideálním případě chtěli dostat na dvojnásobek. Vzhledem k teplé zimě letošní chřestová sezóna započala o celý měsíc dříve. Na zde již tradičních Chřestových slavnostech v sobotu 10. května 2014 bude tedy rozhodně co prodávat, pořadatelé slibují zde již tradičně zvýhodněnou cenovou nabídku, protože počátkem sezóny bývá jinak chřest totiž vždy poněkud dražší.

Sobotní chřestové slavnosti v Hostíně u Vojkovic na Mělnicku začnou po desáté rodině ráno a potrvají přibližně do tří odpoledne. Vedle ukázek pěstování a třídění chřestu zde standardně budou rovněž oblíbené ochutnávky chřestových specialit, jakož i hudební a dětský program včetně unikátní soutěže „Chřestožrout“.

V sobotu 10. května 2014 by mělo být k poledni kolem 20°C, případné přeháňky by se měly vyskytnout až na večer. V případě cesty přes Veltrusy je třeba tyto objet zadem s nájezdem od kralupské rafinerie, průjezd centrem Veltrus od kruhové křižovatky u kláštera není aktuálně možný.

Podrobnosti o akci i pěstování českého chřestu na webu zde a Facebooku zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám