Hlavní obsah

Slatiňany ožijí hudbou a tancem

Novinky, Jaroslav Bušta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již devátý ročník Slatiňanského pozastavení - akce spojené s hudbou, tancem a folklorem - odstartuje v sobotu 16. května v zámeckém parku ve Slatiňanech.

Foto: Jaroslav Bušta
Článek

Celodenní akci s bohatým programem každoročně pořádá Město Slatiňany ve spolupráci s Národopisným souborem Formani Slatiňany v zámeckém parku. K hlavním partnerům akce již tradičně patří také zámek a hřebčín Slatiňany. Zámek nabízí v tento den mimo klasických prohlídkových tras také výhled ze zámecké věže.

Slatiňanské pozastavení je jednou z největších kulturních akcí, které se ve Slatiňanech pořádají, a jeho obliba rok od roku stoupá. Pestrý program nabízí prakticky každé věkové kategorii příjemný zážitek umocněný historickým a přírodně hodnotným prostředím.

Hned po ránu potěší ty nejmenší návštěvníky pohádka Slatiňanský čert loutkařského souboru Ahoj Chrudim, a pak již bude následovat jedno vystoupení za druhým. Dopoledne vystoupí dětský folklórní soubor Sejkorky ze Sokola Slatiňany a soubor Písečánek z Písku s muzikou Parkánek, své vystoupení si připravily děti ze ZUŠ Slatiňany – flétnový soubor a pěvecký sboreček a taktéž klienti Domova sociální péče.

„Během dne čeká návštěvníky prezentace Hřebčína Slatiňany, který svými ukázkami potěší všechny návštěvníky v čase odpoledním a v rámci Dne koní otevře k prohlídkám své stáje a pozve zájemce na jízdu kočárem, a to zcela zdarma. Pro milovníky dechové hudby je připravena známá chrastecká dechovka. Svoji formaci předvede taneční škola BESTA i taneční soubor při ZUŠ Slatiňany. Během odpoledne se také prostřídají na pódiu národopisné soubory Formani ze Slatiňan a jejich hosté ze Slovenska – folklórní soubor Likávka. Program vyvrcholí vystoupením folk-rockovou kapelou Isara, která zahájí svůj koncert v 17 hodin,“ informovala Renata Maryšková, vedoucí infocentra Města Slatiňany.

Bohatý kulturní program doplní dobový jarmark, na kterém si mohou zájemci zakoupit a ochutnat různé druhy lokálních výrobků - medovinu, sýry, palačinky, perník, cukrovinky a další dobroty ze slatiňanské pekárny. Řemeslníci budou nabízet ke koupi své ruční výrobky a někteří budou své umění předvádět přímo na místě. Děti kromě pohádek potěší i malování na obličej, na trička či několik dílniček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám