Hlavní obsah

Slam poetry konečně také ve Zlíně

Novinky, Jana Langerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín bude poprvé v historii hostit hvězdy české slam poetry. Svým jedinečným umem návštěvníky ohromí Jan Jílek, Pavel Oškrkaný, Jiří Juráň, Lefi, Jan Jindřich Karásek, Jakub Vrága a další. A vy můžete být u toho, v pátek 11. března, v kavárně Továrna.

Foto: Skrz Prsty

Slam poetry

Článek

Slam poetry je specifický styl básnického přednesu, který nemá definovaná přesná pravidla, ale cílem je dosáhnout největšího ohlasu v publiku. To je mnohdy také vybízeno k nějaké činnosti, například zadání slova. V projevu pak nechybí rytmus, rýmování nebo pohyb po jevišti a naopak se nepoužívají kostýmy nebo rekvizity. Přednášený text by měl být vždy autorský a může být předem připravený nebo vznikat až na místě.

Za zakladatele slam poetry je považován básník z Chicaga Marc Smith, vznik se datuje do druhé poloviny 80. let ve Spojených státech. 

Celostátní soutěž v naší republice má tři základní pravidla: vlastní text, časový limit 3 minuty a žádné rekvizity. Pro autory je důležité, co sdělují a jakým způsobem, a zda se jedná o výkon na pomezí poezie a divadla, kde je nejdůležitější komunikace s diváky.

Ve Zlíně se Slam poetry bude konat poprvé, a to v kavárně Továrna. Organizaci si vzali na starost pořadatelé festivalu Skrz Prsty, zaměřeného na problémy dnešního světa. Jeho cílem je otevřít oči těm, kteří se na ostatní dívají skrz prsty, a to z jakéhokoliv důvodu. Tématem letošního ročníku je láska, ale nepůjde o žádné dojáky se západy slunce a jednorožci, naopak se zaměří na všechny odvrácené strany lásky. Tomu by se měly přizpůsobit i vystupující na Slam poetry, jak dodává jeden z účinkujících: „Přinesl bych témata jako travestie, cybergendry, transhumatika a mimozemské páření v otevřeném prostoru…“

A na koho že se to můžete těšit? Například na Pavla Oškrhaného, trojnásobného finalistu Slam poetry z let 2012 – 2014. Pracuje jako pedagog a také vydal sbírku Básničky do vlasů, je autorem divadelní hry Každý má svoji Leonu a hlavním autorem rozhlasové hry Fronta. Chybět nebude ani nejznámější český slamer Jan Jílek, mající ve sbirce kromě úspěchů na domácí scéně také třetí místo z berlínského Internationale Slam! Revue 2010. Vydal také sbírku svých slamových textů s názvem Jan jí lilek a je dramaturgem Asociace českých filmových klubů a organizátorem Letní filmové školy v Uherském Hradišti. Dalšími slamery budou Jiří Juráň, Lefi, Jan Jindřich Karásek, Jakub Vrága a další.

Zapojit do Slam poetry se mohou také čtyři básníci "z lidu", kteří by si to chtěli vyzkoušet. Přihlašovat se mohou na Facebooku SKRZ PRSTY (jakkoli) nebo prostřednictvím  e-mailu skrzprsty@gmail.com.

Akci pořádají organizátoři festivalu tolerance Skrz Prsty ve spolupráci s českou Slam poetry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám